Kanske den största nyheten kring Nvidias nya grafikarkitektur Pascal som utannonserades under gårdagen är planerna att kringgå bandbreddsbegränsningarna hos PCIe-tekniken med NVLinks. Vad som blir allt tydligare är att Nvidia ser en framtid helt utan PCIe för grafikkort, där korten istället läggs längs med moderkortet.

Det är inte bara grafikminnet som kommer staplas i den nya grafikfamiljen Pascal som Nvidia tänker föra till marknaden under 2016. Under gårdagen fick vi stifta bekantskap med NVLink, Nvidias alternativ till PCIe, och som utlovar en bandbredd på mellan 80 och 200 gigabyte per sekund.

Nvidia vrider på grafikkortet

Däremot finns PCIe fortfarande med på alla grafer som ritat upp hur den nya tekniken kommer användas, så det har varit något oklart exakt hur Nvidia har planerat att implementera sin NVLink-teknik och hur framtida grafikkort kommer monteras. Dammet har börjat lägga sig efter utannonseringen, och nu framgår det tydligare att Nvidia har i åtanke att helt och hållet slopa PCIe för grafikkorten.

PascalBoard

Istället kan Pascal komma med en dedikerad NVLink-anslutning i systemet, till vilket grafikkortet i ett nytt, mindre format monteras ”liggande” ovanpå moderkortet. På så sätt staplas kretsarna i systemet snarare än att monteras vinkelrätt mot varandra, med hjälp av en ”mezzanine”-kontakt snarare än en insticksanslutning.

Det innebär att Nvidias planer för framtidens grafikanslutningar kommer innebära en ordentlig omstuvning i upplägget hos den moderna stationära datorn. Därav kommer det främst vara servrar och superdatorer som prioriteras i första hand, där formfaktorn kan skräddarsys till en betydligt högre grad. Vad som blir mer intressant är att se hur Nvidia har tänkt sig att implementera NVLink i persondatorer, någonting de medger att de planerar att göra längre fram.

En Nvidia-CPU fortfarande på agendan?

I och med att NVLink kräver ett specifikt stöd i både processor och moderkort, och inte är en öppen standard som även konkurrenten AMD kan dra nytta av, så förs tankarna givetvis till vad som vore både den enklast och svåraste vägen att gå för Nvidia – en egen CPU.

Det är planer som Nvidia har arbetat på länge, men som har visat sig vara svåra att implementera på PC-marknaden. Intels X86-plattform är de facto-standarden för persondatorer idag, och det är en plattform de ogärna låter nya aktörer ta sig in på. De tre kvarlevande X86-tillverkarna idag är, utöver Intel själva, AMD och VIA, varav sistnämnda mer eller mindre helt har lämnat konsumentmarknaden bakom sig.

nvlink_single_dual

Inte helt otänkbart är att Nvidia hoppas på den växande ARM-marknaden. Om ARM på allvar får ett genomslag bland persondatorer kan Nvidia expandera sin Tegra-plattform till stationära datorer och därmed kunna marknadsföra sin egen CPU. Då krävs dock också antingen att Windows inte längre är ett lika dominant operativsystem på PC-marknaden, eller att ARM-stödet i Windows RT blir öppnare och sprider sig till stationära datorer.

PascalRoadmap

Det andra alternativet för Nvidia är ett ämne som har spekulerats kring tidigare – om de helt enkelt kan lyckas komma över en X86-licens, exempelvis från VIA, och sedan ta plats som den tredje stora X86-aktören för konsumenter.

Vi inväntar med spänning att få se exakt hur Nvidia ska driva igenom sin vision med grafikkort som läggs längs med moderkortet, och ännu är det en bit kvar innan det gröna laget måste visa sina kort. Pascal förväntas hitta ut på marknaden tidigast under 2016, varpå NVLink för persondatorer med största sannolikhet kommer dröja längre än så.


Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Synd att det finns ett avtal om att Via tappar sin licens om dom säljer den vidare bara. Kunde varit trevligt med en 3e (stor) aktör på x86 marknaden.
Arm känns som ett alltför blekt alternativ i nuläget för att kunna konkurrera.
(Om 2 år vart är inte Intel & AMD då med sin utveckling kontra arm lika stort försprång då också gissar jag)
Kul med ny teknik,

Medlem
Arne Berg

Vore trevligt om det kan bli en socket som cpu så man kan välja kylning själv (igen som på en cpu.)
Synd att det bara är Nvidia & inte dom andra aktörerna som är med på konceptet bara.

Medlem
Daniel Bagge

En dum fråga – Skulle det vara helt omöjligt för nVidia att få en ny x86-licens av Intel?

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Durkadur”]En dum fråga – Skulle det vara helt omöjligt för nVidia att få en ny x86-licens av Intel?[/quote]
JA om inte Intel & AMD & Via går med på det(eller vem som har rättigheterna)

Medlem
Json_81

På bilden ser det ju ut som att man försämrar luftflödet rätt rejält.
Och blockerar expansionsplatser.