Bildskärmar baserade på grafenpixlar med uppdateringsfrekvenser på över 400 hertz och 2 500 pixlar per tum kan komma att bli verklighet om en uppsättning forskare får som de vill.

Forskare från SCALE Nanotech, Graphenea och TU Delft förbereder sig för att säkra kapital till att på en kommersiell nivå lansera bildskärmar baserade på grafenpixlar forskarna tagit fram.

Dessa bildskärmar kallas för GIMOD, en akronym som står för Graphene Interferometric Modulator Display. Något som särskiljer denna typ av bildskärm från vad som idag finns på marknaden är möjligheten att nå uppdateringsfrekvenser på över 400 hertz (Hz). Pixlarna i dessa bildskärmar är även så pass små att mängden pixlar per tum (PPI) kan nå 2 500. Som jämförelse ligger PPI-nivån hos en 28 tums bildskärm med UHD-upplösning (3 840 x 2 160 pixlar) på 157,35.

GIMOD ska även vara en väldigt energieffektiv teknik. Forskarna menar att denna typ av bildskärm ska passa som handen i handsken för applikationer som VR-headsets. GIMOD ska kunna besegra andra tekniker som OLED och LCD när det kommer till upplösningar, uppdateringsfrekvens samt energieffektivitet.

Grafenpixlarna är så pass små att om en fem tum stor GIMOD-skärm skulle användas för en smartphone skulle enheten kunna få upp till en 12K-upplösning. Detta tack vare grafenpixlarnas fysiska storlek på endast fem mikrometer. Detta kan jämföras med pixlar med en storlek på 55 mikrometer i skärmarna hos iPhone X eller 44 mikrometer hos Galaxy S9.

grafenpixlar

Sett till uppdateringsfrekvenser kan GIMOD-skärmar pressas upp till omkring 2 000 Hz. Dock menar forskarna att det inte finns någon anledning för sådana siffror då människor inte kan uppfatta över 500 – 1 000 Hz.

Medans finansieringen av produktionen av dessa bildskärmar kan komma att vara säkrad inom en snar framtid är det förmodligen ingen anledning till att hålla andan efter fullfjädrade gamingskärmar med grafenpixlar.

En mer ingående artikeln om bildskärmar baserade på grafenpixlar finns att läsa här (engelska).

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

7
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
5 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulRebellionNils K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Yay, högre Hz och PPI precis vad vi inte behöver.

Vad händer med bättre dynamisk färgåtergivning, längre input lag och så vidare?

Nils K
Gäst
Nils K
Morkul
Medlem
Morkul

Ja det finns standarder på HDR men det är för få som följer dem trots att de är tämligen lågt satta.

När jag menar dynamisk färgåtergivning så menar jag på individuell pixel nivå och det finns det ännu ingen standard för. Lär dessutom dröja tills vi får OLED skärmar på bred front, vilket för övrigt tar på tok för lång tid.

Nils K
Gäst
Nils K

Troligtvis kommer det dröja innan OLED slår igenom för datormonitorer. QLED kommer nog ta över först och då kommer du nog få den dynamiska färgåtergivningen om än inte perfekt svärta. Ska bli spännande att se QOLED när de kommer också!

Morkul
Medlem
Morkul

När det kommer till TV så tror jag du har helt rätt men QLED kommer inte göra speciellt stor skillnad på monitorer. Problemet är att du fortfarande styr kontrasten i zoner och inte på individuell pixel nivå. På en TV kan du köra skillnad med Zonerna tack vare större ytor. En monitor har för liten yta för att det ska spela någon större roll.

Klart att det kommer finnas QLED monitorer men de jag har sätt på div mässor hittills är inte speciellt imponerande. Finns ”vanliga” monitorer i samma prisklass som ger bättre bildkvalité.

Rebellion
Medlem
Rebellion

Dessa blir en mardröm att designa styrkretsar för. Bandbredden som skulle krävas för att driva dessa är enorm, vi pratar flera hundra gånger högre än nuvarande standarder.

Morkul
Medlem
Morkul

Bandbredden kommer vara ett stort problem men även input lag blir ett problem. Input lag är ett problem redan idag då många skärmar som marknadsförs som 144Hz egentligen bara är ~115Hz på grund av input lag.