Snart behöver du aldrig mer ange ett lösenord. Det är i alla fall vad Google hoppas när företaget nu presenterar sitt nya system för smartphones. Project Abacus slår samman många olika tekniker för att identifiera användare och ge dem tillgång till enheter, utan att användaren behöver ange ett enda lösenord.

Lösenord kan beskrivas som en av dagens största IT-problem. Människor är dåliga på att komma på dem och komma ihåg dem, vilket leder till stora säkerhetsproblem. Nu tror Google att man hittat en lösning som gör att lösenord snart blir en del av historien.

Företagets nya teknik inkluderas i en ny satsning som kallas Project Abacus. Projektet är inte tänkt att ersätta lösenord med ett specifikt sätt att verifiera användare men slår istället samman olika system. Abacus använder sig av saker så som hur användare skriver på en telefon eller dators tangentbord, hur användaren bläddrar mellan sidor, hur användaren talar, hur dess ansikte ser ut och till och med hur dess fingeravtryck ser ut. Enligt Google kan det nya systemet ge betydligt högre IT-säkerhet än tidigare lösningar för att ersätta lösenord, eftersom systemet inte bara förlitar sig på en vektor för att identifiera användaren.

Google_android_central

Energikonsumtion oroar

Google påstår att Project Abacus har flera stora säkerhetsfördelar. Systemet skulle exempelvis kunna användas för att upptäcka när en obehörig har fått kontroll över en enhet. Men systemet kan också ha flera stora nackdelar. Om en telefon som använder sig av tekniken ska verifiera en användares röst, ansiktsutseende och användningsmönster måste detta ske kontinuerligt för att inte verifieringstillfället ska bli krångligt och tidskrävande för användaren. Detta skulle riskera att påverka en enhets batteritid markant.

Project Abacus är fortfarande i utvecklingsstadiet och Google har inga officiella planer på att implementera tekniken i riktiga produkter ännu. Fram tills dess kan företaget jobba på att förbättra tekniken och lösa de problem som den kan tänkas stöta på.

Källa: AndroidCentral

Läs mer:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid