Asus hävdade tidigt att man tillverkade och sålde den Google-lanserade surfplattan Nexus 7 utan vinst. När nu analytikerna på IHS iSupppli rivit sönder plattan och undersökt komponenterna kan man konstatera att Asus troligtvis inte ljuger, åtminstone inte när vi kikar på instegsmodellen.

Enligt iSupplis kalkyler ska Asus betala exakt 151,75 dollar i komponentkostnader för att bygga Google Nexus 7 med 8 gigabyte lagringskapacitet. Med en tillverkningskostnad på 7,5 dollar per enhet är man uppe i nära nog 160 dollar. Räknar man sedan in marknadsföring, logistik, ett presentkort på Play Store för 25 dollar och allt annat som kommer till efter själva tillverkningen är det nog ganska troligt att Google och Asus på sin höjd går plus minus noll under försäljningen av sin instegsmodell.

Även om Nexus 7-serien knappast kommer betyda några enorma ekonomiska vinster för Google och Asus sett till försäljning av själva surfplattar, ökade omsättning på Play Store och bland tillbehör är en annan femma, ser det lite bättre ut med den mer åtråvärda 16 gigabyte modellen.

isuppli

Enligt iSuppli är det en merkostnad på blott 7,5 dollar att trycka in 16 gigabyte lagringsminne istället för 8 gigabyte under den 7 tum stora skärmen. Vilket betyder att toppmodellen som säljer för 249 dollar trots allt kommer ge en vinst på mellan 40-45 dollar. Inga enorma siffror men helt klart roligare för Google och Asus än de brödsmulor som instegsmodellen lär inbringa innan tillverkningskostnaderna sjunker.

När vi drar på oss konspirationsglasögonen kan vi återigen konstatera att det finns tydliga ekonomiska motiv för Google att inte utrusta Nexus 7 med en microSD-läsare. Detta skulle bli en merkostnad i produktionen, men än värre skulle det göra 16 gigabyte-modellen av Nexus 7 – den enda modell de tjänar några pengar på – närmast ointressant.

Med sin relativt högupplösta 7-tums skärm och kraftfulla fyrkärniga Tegra 3-processor är Nexus 7 en mycket intressant budgetsurfplatta och som konsument behöver man tydligen inte oroa sig för att betala överpriser för den här klassen av komponenter.


Relaterade artiklar:

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
nussseAnton KarmehedthisMerlinenJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Jag tycker dock de hade kunnat erbjuda en 32GB modell också för 299 dollar, då hade de tjänat ännu mer pengar om ett flertal konsumenter valde den.

ctrl
Gäst
ctrl

Eller varför inte erbjuda 16gb och SD för 299$?
Då har man utrymme att börja med, samt att flera kanske köper den för att kunna lagra mer.

this
Medlem
this

[quote name=”ctrl”]Eller varför inte erbjuda 16gb och SD för 299$?
Då har man utrymme att börja med, samt att flera kanske köper den för att kunna lagra mer.[/quote]
Jo fast då hade tillverkningskostnaderna ökat mer, 32 GB minne borde endast öka kostnaderna marginellt.

Tempel
Medlem
Tempel

Utan sd-läsare är den faktiskt ointressant. Även 16G är för lite. Har en s2a med 16 och en 32a i sd-sloten. Dom skjuter sig själva i foten imho om dom vill få stor spridning.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”this”][quote name=”ctrl”]Eller varför inte erbjuda 16gb och SD för 299$?Då har man utrymme att börja med, samt att flera kanske köper den för att kunna lagra mer.[/quote]Jo fast då hade tillverkningskostnaderna ökat mer, 32 GB minne borde endast öka kostnaderna marginellt.[/quote]Att lägga till SD-kortläsare hade varit mycket billigare än att öka minnet från 16 till 32 GB. Jag tror till och med stöd för SD-kort redan finns inbyggt i Tegra 3. NAND Flash är inte billigt, går vi efter iFixits tabell skulle flytten från 16 till 32 GB kosta 15 dollar. Personligen stör inte det här mig så mycket,… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Hehe.. t.o.m. varnings texten på batteriet är på svenska och så ska den inte äns lanseras i Sverige 🙁

this
Medlem
this

[quote name=”Merlinen”]Hehe.. t.o.m. varnings texten på batteriet är på svenska och så ska den inte äns lanseras i Sverige :([/quote]
Jo men den borde väl komma hit lite senare, elr har jag missat något?

nussse
Medlem
nussse

Någon som har koll på om den har Gorilla Glass eller ej.