pixel c

I sidan om sin nya uppsättning Nexus-telefoner har Google presenterat en ny surfplatta i enighet med tidigare rykten. Det är dock ingen Chrome OS-enhet det rör sig om, utan en ny Android-platta på 10,2 tum kallad Pixel C, riktad mot produktiva användare.

Hybrider tuggar i sig allt mer av den bärbara datormarkanden, dels genom att traditionella bärbara datorer får fler pekskärmsorienterade funktioner men även genom att surfplattor blir mer avancerade och produktivitetsinriktade. Microsofts Surface-familj är ett praktexempel som har fått konkurrens av Ipad Pro i år – och under kvällens presskonferens har Google visat en konverterbar enhet i sin egen tappning.

Android för arbete och fritid

Nya Pixel C (där C står för convertible) är en 10,2-tumsplatta med vars upplösning inte nämndes explicit, men vars pixeltäthet uppges vara 308 pixel per tum och en maximal ljusstyrka på 500 nits. Enheten kommer kunna kombineras med ett fysiskt tangentbord för bekvämare textinmatning, som ansluts över bluetooth således kan användas helt trådlöst om så önskas, exempelvis om du ansluter Pixel C til en TV eller en datorskärm. Särskilt intressant är att även tangentbordsladdningen sker trådslöst, när tillbehöret fästs magnetiskt på surfplattans baksida. Själva plattan laddas i sin tur via den vändbara kontakten USB-C.

På mjukvarusidan hittar vi Android 6.0 Marshmallow snarare än Chrome OS, vilket också känns rimligt i och med det större apputbudet i Play Store.

google nexus 5x 6p 0570

Innanför skalet sitter en Tegra X1, det vill säga Nvidias eget svar på 8-kärniga 64-bitsprocessorer som Qualcomm Snapdragon 810 och Samsung Exynos 7 Octa. Likt dessa används fyra Cortex A57-kärnor tillsammans med fyra mer strömsnåla A53-kärnor, men med en skräddarsydd schemaläggare och en grafikkrets ur Maxwell-familjen. Kretsen kombineras med 3 gigabyte arbetsminne.

Prislappen landar på 499 dollar för varianten med 32 gigabyte lagring eller 599 dollar för 64 gigabyte, vilket bör komma att motsvara ungefär 5 000 respektive 6 000 kronor hos svenska återförsäljare. Själva tangentbordstillbehöret kostar i sin tur 149 dollar, eller omkring 1 500 kronor.

Vad som återstår att se är om Google kan charma produktivitetsanvändare med Pixel C – Microsoft har till exempel ännu inte visat Android riktigt samma kärlek som Windows eller ens Apple Ios när det kommer till mobila varianter av sin Office-mjukvara, och samma sak kan sägas om Adobe. Med det sagt kan enheter som Pixel C vara en katalysator för att sådana aktörer ska få upp ögonen för Android-plattformen – om så blir fallet bör vi få veta efter att enheten lanserats senare i höst. Ett eventuellt svenskt lanseringsdatum har däremot inte bekräftats.

Bilder: The Verge

Product price

Relaterade artiklar

Google Nexus 5X och Nexus 6P visas med Android 6.0, USB Typ-C och fokus på kamera

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Riktigt intressant produkt, tills jag såg prislappen.