Google Wallet har nu efter flera rykten blivit officiellt tillkännagiven och plattformens namn säger det mest om dess funktion. Genom så kallade NFC-kretsar ska din smartphone kunna användas som ersättning för ditt kontokort vid betalning av varor och tjänster i butiker. Google Wallet är den öppna plattform mjukvarujätten hoppas de flesta parter nu ska hoppa på och ge sitt stöd.

Samsung Nexus S är den första NFC (Near Field Communication) utrustade mobiltelefonen på marknaden. Genom en integrerad NFC-krets under skalet kan telefonen vid kontakt med en NFC-betalstation som installeras i en butik överföra data och registrera betalningar.

Genom Google Wallet och dess tillhörande Android App kan man sedan binda flera konto eller kreditkort till sin mobiltelefon och Google har enligt egen utsago satsat stenhårt på säkerhet, något som oundvikligen dyker upp i konsumenters tankar. Med telefonlås, Google pinkod och krypterad kontokortsinformation ska din telefon-plånbok vara säkrare än din nuvarande motsvarighet med kontanter och lösa kontokort.

wallet2

Google har redan ett nära samarbete med kreditkortsföretaget MasterCard och för många av de butiker utrustade med företagets Mastercard Paypass maskiner ska det redan finnas tekniskt stöd för Google Wallet. De första riktiga fälttesten börjar i USA under sommaren och redan år 2014 väntas 50% av alla nya smartphones komma med NFC-funktionalitet. Men man arbetar även på klistermärkesliknande NFC-chip som ska kunna fästas på äldre telefoner för att göra dem kompatibla med Google Wallet, om än utan full funktionalitet.

Förutom att betala med sin Google Wallet-aktiverade smartphone ska man i framtiden kunna motta elektroniska specialerbjudande och kvitton direkt i telefonen. Vilket gör att man inte behöver oroa sig för att glömma rabattkuponerna hemma eller kvittot i jeansen som kastas i tvättmaskinen.

 

När Google Wallet och NFC-tekniken får spridning på allvar i Sverige är svårare att sia om, men de första testerna har redan gjort av Samsung och vi kommer givetvis hålla koll på utvecklingen.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid