Google var snabba med att anamma gräsrotsprojektet Phonebloks, som hade som mål att bygga en smartphone med modulära delar som kunde uppgraderas vid behov istället för att behöva bytas ut helt. Nu visar Google en video bakom kulisserna på hur arbetet fortgår med vad som fått namnet Project Ara.

Project Ara, en implementation av Phonebloks-konceptet, är tänkt att bli en mobiltelefon där alla de viktiga komponenterna som batteri, systemkrets, kamera och andra sensorer ska vara modulära – inte helt olikt hur stationära datorer har fungerat under många år och fortsätter fungera idag. Istället för att behöva byta ut hela produkten kan man helt enkelt byta ut den komponent som börjar bli föråldrad eller går sönder.

Google har nu arbetat på projektet ett tag, och visar upp några av sina framsteg i en video som visar projektets hem hos Googles ATAP-lag. Här får vi bland annat se ett prototyp-moderkort med en ansluten telefonskärm och modulära kontakter som koncept, och början till vad som kommer bli det faktiska skalet till slutprodukten.

För att fästa modulerna har Google implementerat magneter i kombination med ett system med skenor. De har även arbetat på hur ytan på modulerna kommer se ut och kännas, och har testat sig fram med en rad olika material och texturer.

Medan det helt klart är häftigt att få se hur arbetet fortgår och att en modulär mobiltelefon skulle lösa många problem och frustrationer på marknaden idag, så är det fortfarande en bra bit kvar innan vi kan se en färdig produkt på marknaden. När det faktiskt blir beror givetvis på vilka resurser projektet får och hur effektivt laget arbetar, men vi håller tummarna för att en modell baserat på projektet hittar ut på butikshyllorna inom de närmsta två åren.


Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
kacktjarn Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Hoppas verkligen att det blir så bra som man föreställer sig. Blir väldigt intressant att följa utvecklingen.