Googles ambitiösa projekt Ara, telefonen där i princip allt går att byta och uppgradera, sägs nu ha lagts på hyllan på obestämd tid.


Ara är namnet på Googles koncepttelefon som har sina rötter i initiativet Phonebloks – ett projekt med målet att producera mobiltelefoner som inte behöver bytas lika ofta som dagens enheter, utan istället uppgraderas vid behov. Tanken hämtar till viss del sin inspiration från stationära datorer, som exempelvis kan kompletteras med ett nytt grafikkort när det gamla inte längre hänger med, eller en ny lagringsenhet när utrymmet tar slut.ara

Med Ara var tanken att mer eller mindre alla komponenter ska vara anpassningsbara, allt från kameran till processorn. Komponenterna fästs på en gemensam bas, kallad ”Endo”, som agerar som en öppen plattform till vilken hårdvarutillverkare som exempelvis Qualcomm eller Sony kan utveckla och sälja egna komponenter.

Koncepttelefonen var tänkt att lanseras i en utvecklarversion redan under hösten, följt av en konsumentversion nästa år, men nu rapporterar Reuters att de planerna ska ha skrotats.

Modulära telefoner på väg – men inte i samma format

Det är Google-divisionen Advanced Technology and Projects (ATAP) som stått för utvecklingen av ARA, som inleddes när ATAP fortfarande var en del Motorola Mobility innan sistnämnda såldes av Google till Lenovo. ATAP har sedan fortsatt som en division inom Google, och Project Ara har varit kvar under Googles regi.lg_g5_fb

Värt att notera är också att modulära telefoner i andra former har fått ett visst utrymme under 2016, med telefoner som LG G5 (som kan byggas ut med bland annat hörlursförstärkare och kameragrepp) eller Lenovo Moto Z (som kan expanderas med moduler kallade ”Moto Mods”). Båda dessa exempel är däremot endast delvis modulära, och inte uppgraderingsbara i samma utsträckning som Ara.

Google har ännu inte bekräftat uppgifterna från Reuters, så ryktet är fortfarande att betrakta som obekräftat. Samma källa uppger dock att även om Ara som produkt har skrotats så kan Google samarbeta med andra aktörer och telefontillverkare för att få ut samma teknik på marknaden genom olika licensieringsavtal. När eller om så blir fallet återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid