Googles modulära smartphonekoncept Ara börjar röra sig allt närmare en konsumentvänlig version, så till den grad att Google nu har utannonserat när de planerar att ta Ara till marknaden. Under första kvartalet 2015 kommer du kunna pussla ihop och skräddarsy din egen smartphone.

Konceptet bakom Project Ara kommer ifrån Phonebloks-initiativet, som via sin hemsida startade en namninsamling tänkt att visa spekulerande tillverkare hur intresset faktiskt ser ut för en smartphone som inte behöver bytas ut ofta, utan istället kan uppgraderas vid behov.

Idén kan jämföras med hur stationära datorer har fungerat under många år, där du helt enkelt kan köpa en ny hårddisk om lagringen börjar tryta, eller ett nytt grafikkort för att rendera mer avancerade effekter. Med en Ara kommer du ha en så kallad Endo som stomme, ett endoskelett på vilket du sedan kan lägga till funktioner i form av moduler.

project_ara

Modulerna kan fästas med magneter, och du kan exempelvis välja om du vill ha en heltäckande pekskärm eller en lite mindre skärm till förmån för ett fysiskt tangentbord. På baksidan kan du sedan fästa en systemprocessor, en kamera, lagring och ett batteri, med storlekar och specifikationer som du själv väljer och prioriterar mellan

Själva Endo-enheten kommer enligt Google ha en livstid på i alla fall 5 – 6 år beroende på slitage. Nya Endo-enheter kan sedan tas till marknaden med diverse förbättringar, men gamla modeller bör fortsätta fungera så länge någon tillverkar moduler för dem.

Den stora nyheten är att Google verkar entusiastiska när det kommer till en konsumentlansering. Redan under första kvartalet nästa år är Project Ara tänkt att komma till marknaden, där själva Endo-enheten får ett pris på endast 50 dollar. En presskonferens är planerad att hållas i juli med mer information om projektet och vad vi kan vänta oss från den färdiga produkten.

Källa: Cnet, The Verge


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid