Google och Nasa har investerat stora resurser i utvecklandet av en ny generation av beräkningskraftfulla datorsystem. Nu presenterar företagen ett stort framsteg från deras kvantdator D-Wave 2X som löst ett optimeringsproblem ofattbara 100 miljoner gånger snabbare än en traditionell enkelkärnig dator.

D-Wave 2X är en typ av kvantdator och även om systemet kan se kanske skrymmande ut i PC-mått mätt är det skjulliknande systemet förhållandevis kompakt jämfört med traditionella superdatorer. I kvantdatorn sitter kretsar som skiljer sig avsevärt från traditionella PC-processorer. Den primära skillnaden är att en kvantdator inte är begränsad till att representera endast en etta eller en nolla i vardera bit av information som hanteras. I en kvantdator kan varje bit representera både en etta och en nolla samtidigt vilket exceptionellt ökar den teoretiska beräkningskraften vid de specifika arbetsuppgifter.

Läs även: Google testar sin kvantdator – Upp till 35 500 gånger snabbare problemlösning

Det är just en sådan arbetsuppgift som Google och Nasa byggt D-Wave 2 för att hantera och varför resultaten som nu presenteras samtidigt ska ses snarare som en fingervisning om vad kvantdatorer är kapabla till snarare än hur mycket snabbare de är än traditionella datorer.

Föregångaren till D-Wave 2X levererade i början av 2014 upp till 35 000 gånger snabbare problemlösning än en traditionell dator och då med en processor med 512 qbits. Det nuvarande systemet har blivit uppgraderat till 1 097 qbits och levererar problemlösning upp till 100 miljoner gånger snabbare än traditionella enkelkärniga kretsar med vissa problemlösningsalgoritmer.

Läs även: Optisk transistor bryggar gapet mellan klassiska och kvantmekaniska datorer

Just problemlösning och optimering är kvantdatorers hemmaplan och medan systemen inte lämpar sig för alla applikationer har Nasa och Google sett stora potential inom rymduppdrag samt flygkontrollsystem där just Nasa lagt mycket resurser.

”NASA has a wide variety of applications that cannot be optimally solved on traditional supercomputers in a realistic timeframe due to their exponential complexity, so systems that use quantum effects … provide an opportunity to solve such problems,” säger Rupak Biswas, ansvarig för chef för prospekteringsteknik vid NASA Ames.

Bedriften är imponerande, men kritik har riktats mot Google för att vara vilseledande optimistiska med prestandaskillnaderna. Just siffran 100 miljoner är för en specifik algoritm som D-Wave är optimerad för – en traditionell dator hade möjligtvis kunnat optimeras för en annan algoritm för att lösa samma problem med ett annorlunda tillvägagångssätt. Flera forskare påpekar även att man ska vara försiktig med att kalla D-Wave för en regelrätt kvantdator, då en sådan behöver uppfylla flera kriterier som Google ännu inte har presenterat något exempel på. Men även bland kritikerna finns förhoppningen om att prestandaskillnaderna kommer blir tydligare och mer påtagliga i takt med att datorer som D-Wave får stöd för fler qbits i framtiden.

Kvantdatorer är väldigt specialiserade maskiner och det är osannolikt att de kommer ersätta vanliga datorer för konsumenter. Däremot finns det gott om användningsområden på företagssidan och och flera forskningsfält där D-Wave och och kommande varianter kan komma till nytta – bland annat för forskning om artificiell intelligens, partikelsimuleringar och, trevligt nog för Googles del, sökmotorer och databaser.

Källa: PCWorld

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
RopertSmithKorvMrMasjMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AllanB
Gäst
AllanB

Kan den köra Crysis?

Medlem
Arne Berg

nope den kan knappt köra nåt alls. Specifika beräkningar bara ,men vem vet om en 20-30 år kanske (bara spekulationer från min sida)

NL
Gäst
NL

Physics, fuck yeah!

Slidman
Gäst
Slidman

Jag har då aldrig märkt av att kalkylatorn laggar på min dator. Låter som en onödig pryl det där.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”AllanB”]Kan den köra Crysis?[/quote]

Yes! Ser fram emot 10 miljarder fps i crysis 😉

MrMasj
Gäst
MrMasj

Kommer aldrig lämpa sig för att köra Crysis dessvärre. Den största styrkan skall vara att man kan knäcka alla moderna krypton på sekunder istället för miljoner år av beräkningar. För alla gamers där ute kan man nog bygga rejält mycket bättre AI än idag. Men det är nog en 10 – 20 år innan det sitter ett kvantchip i varje processor… Den som lever får se 🙂

Korv
Gäst
Korv

Du är en idiot Slidman och du har ingen aning om potentialen gå och kolla på en dokumentär om kvantum datorer din ovetande idiot!

Smith
Gäst
Smith

[quote name=”Korv”]Du är en idiot Slidman och du har ingen aning om potentialen gå och kolla på en dokumentär om kvantum datorer din ovetande idiot![/quote]
Du måste vara en av världens sämsta på att upptäcka troll 😀

Ropert
Gäst
Ropert

Framtiden är läskig, 5-9 år kvar på resa till mars på 1 minut också, med passiv drift/inget bränsle, om ni inte hängt med.