Som väntat introduceras i dag två nya Android-telefoner tillhörnade Googles Nexus-familj. Denna gången är det Huawei och LG som står bakom den årliga uppdateringen av Nexus-familjen och för första gången någonsin presenteras två nya modeller samtidigt: en liten och en stor telefon kallad LG Nexus 5X och Huawei Nexus 6P.

I dag presenterar Google två nya smartphones tillhörande den sex år gamla Nexus-familjen. Familjens sjunde och åttonde telefon introduceras när företaget för första gången introducerar två telefoner på en och samma gång. Som väntat riktar sig de olika modellerna till två helt olika användare: en med krav på en kompakt och liten telefon och en för användare med höga krav på riktigt bra specifikationer.

En uppdaterad favorit

LG Nexus 5X är nog en av Nexus-familjens mest efterlängtade modell någonsin. LG Nexus 5 som lanserades för två år sen har länge hyllats för att vara en av Nexus-familjens bästa produkt någonsin. Nu introduceras uppföljaren till Nexus 5, denna gången med en ny design och en fingeravtrycksläsare bland de de stora nyheterna.

LG Nexus 5X kan beskrivas som ett syskon till Nexus 5 men mycket har förändrats sedan 2013. Den nya modellen har inte längre en 5 tum skärm utan en 5,2 tum skärm. Trots sin större storlek behåller telefonen sin föregångares skärmupplösning: 1 920 x 1 080. De största nyheterna hittar vi dock inte på framsidan utan på telefonens insida och baksidan. Nexus 5X drivs av ett Qualcomm Snapdragon 808-chipset som assisteras av två gigabyte arbetsminne och får sin energi från ett batteri på 2 700 milliamperetimmar. På telefonens baksida finns nu en 12,3 megapixelkamera som fångar bilder med ett laserbaserat autofokussystem och med assistans av dubbla LED-lampor. På baksidan finns också en fingeravtrycksläsare – Googles första fingeravtrycksläsare i en smartphone som nu har officiellt stöd i Android Marshmallow.

Stor skärm och stort batteri

Huawei Nexus 6P är den kinesiska elektroniktillverkarens första Nexus-telefon och Nexus-seriens första smartphone med metallbaksida. Den nya modellen kan beskrivas som en uppföljare till förra årets Motorola Nexus 6. Med detta menar vi att telefonen är betydligt större än Nexus 5X. Den nya modellen har en skärm som mäter 5,7 tum. Skärmen och telefonens operativsystem drivs av ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset, 3 gigabyte arbetsminne och ett batteri på 3 450 milliamperetimmar. Likt Nexus 5X använder sig Nexus 6P av en USB Typ-C-port för att ladda och synkronisera telefonen. Till skillnad från telefoner från exempelvis Oneplus kan telefonen också ladda med snabbladdning, även över USB Typ-C, vilket betyder att batteriet kan laddas upp snabbare än många konkurrenter.

Nexus-familjen har fått stark kritik för att använda dåliga kameror. Med både Nexus 5X och Nexus 6P hoppas Google ändra på detta. Kamerorna i de nya modellerna har visserligen ingen optisk bildstabilisering men använder en stor kamerasensor som sägs ge imponerande prestanda i mörka miljöer. Google har inte bekräftat exakt vilken sensor som används men baserat på de bilder som Google har visat ser det ut som det ärn en 1/2,3 tum-sensor som används. Eftersom sensorn ”bara” fångar bilder med 12,3 megapixlar är varje pixel betydligt större än många konkurrenters kamerasensorer. Varje pixel mäter nu 1,55 mikromillimeter i bredd istället för Nexus 6:s 1,12 mikromillimeter.

Både LG Nexus 5X och Huawei Nexus 6P kommer att lanseras med Android Marshmallow 6.0 förinstallerat. I nuläget har vi ingen information om när modellerna kommer att lanseras i Sverige eller hur mycket de kommer att kosta men vi vet att Google har planer på att börja ta emot förbeställningar i dag. I USA kommer Nexus 5X att säljas för 380 dollar och Nexus 6P för 500 dollar.

Nexus 5X 6P pris

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
dj christian-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag måste säga att jag är ganska besviken…
Ingen Qi, bara 32gb lagring, betydligt större och ingen OIS.
Gör telefonen mindre! Snälla!

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”-Tjalve-”]Jag måste säga att jag är ganska besviken…
Ingen Qi, bara 32gb lagring, betydligt större och ingen OIS.
Gör telefonen mindre! Snälla![/quote]

Ja i jämförelse med Nexus 4 är det rena plattorna!

Medlem
WIRN

Inte har det hänt mycket på 2 år, känns som 5 och 5x i stort sett är samma lur