Google presenterade under gårdagskvällen sin onlinebaserade musikbutik Google Music. Sökmotorjätten har slagit sig samman med bland annat Sony Music, EMI och Universal samt ett tjugotal indiebolag för att skapa en musikkatalog på 8 miljoner låtar, med fler på väg.

Google Music använder sig av en molnbaserad lösning likt Spotify där all musik ligger lagrad på Googles egna servrar. Musiken du köper läggs i Google Music Library på Android Market och man kan köpa låtar från enheter med Android eller iOS samt givetvis över vanlig dator med webbläsare. Det går även bra att ladda upp sitt nuvarande musikbibliotek på Google Music Library (20 000 låtar är gratis) för att hålla sin musiksamling komplett.

Alla låtar som säljs i Google Music är i MP3-format och har en bitrate på 320 kilobyte per sekund. Förutom att strömma musiken från Googles servrar kan man även ladda hem sina låtar för att spara dem på exempelvis sin smartphone eller dator. Så länge man använder musiken för sitt privata bruk är det även helt okej att bränna ut sina låtar på CD eller lagra dem på externa hårddiskar.

Google Music kommer precis som Android Markets appavdelning även bjuda på kostnadsfria alternativ, samtidigt som indeartister ska få hjälp med att marknadsföra sina alster och kunna sätta sina egna priser. Priserna för låtar ligger idag på mellan 69 cents upp till 1,29 dollar och förutom de kostnadsfria alternativ som alltid finns tillgängliga ska Google bjuda på en gratislåt varje dag till sina användare.

Sist men inte minst låter Google sina kunder även dela med sig av sina låtar på Google+. Genom att länka låtarna på Google+ kan dina vänner lyssna på låten en gång gratis, varav de sedan måste köpa den ifall de vill lyssna på den även i framtiden.

Inte helt oväntat finns det en stor nackdel för oss svenska konsumenter. Eller för den delen alla konsumenter utom amerikanska. Google Music finns idag bara tillgängligt på den amerikanska marknaden och företaget har inte nämnt något om när tjänsten kommer hitta ut på andra marknader.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas Gthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Jag tror att det är som är den största fördelen med Googles lösning är att de har så många olika tjänster att koppla ihop att det blir en bra helhetslösning för användarna. Dock tycker jag spotifys koncept med en fast kostnad är den allra bästa, spotify behöver dock få in ny musik snabbare i framtiden.

Andreas G
Medlem

Jag har provat Android-versionen av spelare och den får gärna bli standard i framtida versioner av operativsystemet. Inga jätteavancerade inställningsmöjligheter, men ändå ett snyggt och snabbt gränssnitt.