Annonsblockerare kan vara både en välsignelse och ett fruktat instrument för internetsurfare och sajtägare. I nya rapporter konstateras nu att flera av de stora sökmotorföretagen får betala till vissa annonsblockeringsföretag för att trots filtrering få sina annonser synliga hos användare, i detta fallet populära Adblocker Plus.

Detta är inte första gången vi hör om så kallade ”vita listor” inom annonsblockeringsvärlden där företagen som utvecklar mjukvaran som blockerar annonser i användares webbläsare inte blockerar alla annonser utan bara ett visst urval. Rapporten kommer från Financial Times som hävdar att man nu bekräftat att inte bara Google, som tidigare namngetts, utan även Microsoft och Amazon har avtal med mjukvaruutvecklaren Eyeo, företaget bakom annonsblockeraren Adblocker Plus.

Avtalen får företagsjättarna möjlighet att köpa sig in på Adblocker Plus ”vita lista” och såldes slippa undan blockeringen i mjukvaran för de användare som väljer att aktivera funktionen.

Enligt Eyeo är det gratis för seriösa webbsajter och bloggar att komma med på deras vita listor men det kan samtidigt vara en utdragen process och att stora företag kan få genvägar genom att betala för sin plats på listan har orsakat irritation bland användare. Inte minst då stora aktörer ofta har betydligt bredare spridning på sina annonser och ofta inte faller sig naturligt för en vitlistning hos användare där tanken är att man ska stödja sajter med mindre irriterande och mer målgruppsanpassade annonser.

Internetannonsering – ett ämne viktigt att diskutera

Precis som merparten av tekniksajter på internet är även NordicHardware beroende av annonsintäkter och för er som vill läsa mer om vår syn på annonsblockerare rekommenderar vi er följande artikel. Här finns även en öppen dialog med er läsare för att göra er vistelse på sajten den bästa möjliga, inte minst genom vår egen hårda filtrering av annonsörer och budskap i annonser.

Kom gärna med era egna åsikter om annonsblockering och så kallade ”vita listor” som bland annat Adblocker Plus använder sig av.

Källa: Financial Times

Relaterade artiklar:

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Djinn1982LoppanHAnton KarmehedRackhamDenRödeMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Allt är till salu liksom. Går knappt att surfa utan att blocka annonserna (har såklart gjort undantag för NH). Jättestörande framför allt på surfplattan där jag inte tycker att någon av tilläggen som blockar reklamen funkar bra (gör surfandet för långsamt). Det har faktiskt gjort att familjens surfplatta används mycket mindre än den skulle gjort annars.

Stumpen
Gäst
Stumpen

Använder därför sen ett tag tillbaka Adblock Edge, fungerar och ser ut nästan identiskt med Adblock Plus… men utan någon whitelist.

Vissa sidor blir tungladdade t.o.m. på moderna datorer och bra uppkopplingar pga all reklam, popups etc som sidorna kastar på en. Lägger till undantag för sidor som jag besöker ofta och ej innehåller kvantiljoner terabyte med reklam som t.ex. NH.

bennyvb
Gäst
bennyvb

Kan man inte manuellt spärra google?

Medlem
Arne Berg

[quote name=”bennyvb”]Kan man inte manuellt spärra google?[/quote]
Vore trevligt om det gick skulle göra det direkt
Fri företgsamhet till försäljning av alla uppgifter som berör privatpersoner känns som det vidrigaste företaget i dagens samhälle

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Det kommer inte att fungera, för likt hur jakten på piratsajter så kommer det att dyka upp nya adblocks utan dessa modifikationer från Google och andra.

Idag har vi redan över 20 stycken olika ad blockers, vet att 5 stycken redan tillåter vissa reklamer.

Många har dessutom inga problem med reklamer, så länge dessa banners inte ger epilepsi, har naket innehåll eller avger ljud. Så fort en sida har någon av dessa så blir adblock.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Ja, allt är till salu. Microsoft betalar till exempel även bloggare och forum, för att få bryta mot reglerna och få positive skriverier. På SweClockers, till exempel, tillåts signature ”Strejf” härja helt fritt och skriva uteslutande positive kommentarer om Microsoft, oavsett vad det gäller. Detta trots ett förbud i forumreglerna för sådant.

Att Microsoft har betalat SweClockers för att vända ett blint öga till är uppenbart.

.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”RackhamDenRöde”]Ja, allt är till salu. Microsoft betalar till exempel även bloggare och forum, för att få bryta mot reglerna och få positive skriverier. På SweClockers, till exempel, tillåts signature ”Strejf” härja helt fritt och skriva uteslutande positive kommentarer om Microsoft, oavsett vad det gäller. Detta trots ett förbud i forumreglerna för sådant.

Att Microsoft har betalat SweClockers för att vända ett blint öga till är uppenbart.[/quote]
Trots förbud mot provokation så tillåts Nvidia fanboys att dumpa ut dumma kommentarer men inte AMD sidan som direkt stängs av eller får sina inlägg borttagna.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Oldvikingschool”]Trots förbud mot provokation så tillåts Nvidia fanboys att dumpa ut dumma kommentarer men inte AMD sidan som direkt stängs av eller får sina inlägg borttagna.[/quote] Jag slutat besöka SweClockers för något år sedan chefredaktören inte kunde argumentera längre emot en annan forum medlem och kallade denna för P12:a. Ringde faktiskt upp VDnsom tyckte det hörde till det normala 😀 Vilket fall så på den tiden jag var där så var det snarast så att AMD folket fick säga vad de ville, så de har vänd nu? Sådana fall är det ju uppenbart något som inte stämmer, ie betalda.… Läs hela »

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Ser fram emot att NordicHardware tar over som den stora forumplatsen för oss hårdvarufrälsta! 🙂

LoppanH
Medlem
LoppanH

Fick sätta på adblockern här i början för utan den blev en stor vit ruta högst upp som skymde alla snabblänkar och flikar, den stackars pandan grät ju floder men så en dag fungerade utan att sätta på den 🙂

Djinn
Medlem
Djinn

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”RackhamDenRöde”]Ser fram emot att NordicHardware tar over som den stora forumplatsen för oss hårdvarufrälsta! :)[/quote]Vänta bara och se Rackham, 2015 blir onekligen spännande! :)[/quote] Hej Anton, Idag besöker jag både er och Sweclockers. Något jag tycker ni gör bra är att ni ökad på recensionerna. Jag vill gärna ser mer video på recensionerna och lite längre. Det stora negativa med er är hemsidan. Om jag ska vara ärlig är den helt katastrof och för rörig. På Sweclockers är allt tydligt, mörk bakgrund som är snäll mot ögonen, allt är organiserad och ser bra ut, samt anpassar det… Läs hela »