Google Maps 5.7 har precis rullats ut på Android Market och den senaste versionen av den populära karttjänsten har flera intressanta nyheter, där vissa bör sätta lite skräck i företag som TomTom och Navigon. Google Maps 5.7 kommer med stöd för lokaltrafiksnavigering och en möjlighet att ladda hem offlinekartor för de gånger man inte vill belasta sitt datakonto.

Google kallar deras nya lokaltrafiksnavigering för Transit Navigation och betaversionen som hittas i Google Maps 5.7 stödjer över 400 städer världen över. Tråkigt nog är det inget stöd för tekniken ännu i Sverige, men väl i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. När även vi svenskar kan få hjälp att hitta rätt i lokaltrafiken är oklart, men vi antar att det krävs avancerade algoritmer för att hantera SJ:s allt jämt skiftande tidtabeller (Avsiktlig sarkasm, Red. anm.).

Hur Transit Navigation fungerar kan man se i Googles videosekvens nedan och det låter som en trevlig funktion när man står vilse i någon okänd stad.

Mer intressant för oss svenska användare är den något mer dolda tjänsten för att hämta kartområde. Det betyder kort och gott att man kan ladda ner kartor för offlinebruk för vissa bestämda platser. Ett ypperligt tillskott för tjänsten när man ska bege sig utomlands där några megabytes datatrafik kostar mer än telefonen själv. Noterbart är att tjänsten endast hämtar kartrutor och inte satellit eller trafikinformation. Men det är trots allt ett stort steg i rätt riktning för dem som vill använda Google Maps som regelrätt navigator.

SC20110707-085832 SC20110707-085814

Funktionen aktiveras i inställningar->labs och genom att trycka pilen på en hämtad adress får man upp flera alternativ varav det sista är ”hämta kartområde”. Begränsningen är att funktionen endast hämtar data inom 10 minuter från adressen man väljer. Men det verkar vara 10 minuter fågelväg då vi inte hade några som helst problem att hämta hem hela Malmö med omnejd. Givetvis går det även att hämta hem fler kartor och på det sättet fylla ut offlinebiblioteket.

SC20110707-090206Kartor hämtade för Malmö och centrala Köpenhamn.

Googles första trevande tester med offlinekartor ger mersmak och bör som sagt få de flesta navigatortillverkare att skruva på sig lite extra i stolarna.

Den nya versionen av Google Maps finns att hämta hem från Android Market.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Poontusctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Så länge de inte erbjuder navigations så lär jag fortsätta med Navigon på min mobil.
Att spara ner kartor har väl iof funnit med innan? eller är det kanske förunnat de gps program jag kört när jag cyklat?

Poontus
Medlem
Poontus

Ctrl, Googles navigation fungerar klockrent i Sverige, man måste bara aktivera den vilket går på någon minut bara.
Riktigt fint, man pratar med någon på telefonen, ett knapptryck så får man upp adressen som telefonnumret är registrerat på, ett tryck till så ser man på kartan var det ligger, sen ett tryck till så är navigeringen redan igång till adressen som man inte änns har behövt skriva in.
Aldrig mer extern GPS för min del.