Att kunna skräddarsy egna processorer för med sig många fördelar för telefontillverkare, vilket är någonting som både Apple och Samsung kan intyga. Nya uppgifter har nu dykt upp som antyder att ingen mindre än mjukvarujätten Google kan ta sig an egen kretsdesign inom en snar framtid.

Enligt nya rykten ska Google ha anställt flera nya ingenjörer samt varit i samtal med kretstillverkare, i ett mönster som antyder att de kan ha egen processortillverkning på agendan. Bland annat ska en tidigare produktansvarig från Qualcomm ha anlitats av mjukvarugiganten, tillsammans med flertalet ingenjörer från kretsföretaget PA Semi.

Mindre fragmentering och bättre prestanda

Anledningen spekuleras vara att Google vill kunna skräddarsy egen hårdvara som kan optimeras för Android, snarlikt hur Apple arbetar med sina A-processorer till Iphone och Ipad. Med egen kretsdesign kan Google bygga in dedikerade kontrollerkretsar och för olika sysslor, exempelvis virtuell- eller förstärkt verklighet eller nya sensorer. Enligt uppgifter från The Information vill Google även kunna använda processorer med en dedikerad bildprocessor för förbättrad kameraprestanda, samt extra cacheminne för att avlasta arbetsminnet. Dessutom bör energieffektiviteten gå att förbättra markant med en processor som är byggd för ett specifikt operativsystem.

Än så länge rör det sig främst om spekulationer, men med tanke på Googles och moderbolaget Alphabets kraftiga expansion vore det inte ett orimligt steg, exempelvis för att motverka den fragmentering som finns på den Android-baserade smartphone-marknaden. Samtidigt skulle det innebära att existerande kretstillverkare som Qualcomm, Mediatek och Samsung kan få betydligt svarare att konkurrera mot sådan skräddarsydd hårdvara.

Källa: Fudzilla

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid