Sökjätten Google har en ny ägare. Nu är det ett nytt företag kallat Alphabet som ligger bakom Google och som därmed blir ett av världens största och mest kraftfulla företag. I samband med den stora förändringen flyttar medgrundaren Larry Page bort från vd-positionen på Google som nu tas över av tidigare Android-chefen Sundar Pichai.

Google är inte bara ett av världens största företag. I stora delar av världen är det också ett av världens mest inflytelserika företag. I marknader så som i Sverige där Google äger mer än 95 procent av webbsökmarknaden är det omöjligt att förneka den kraft som Google har över landet. Nu har detta kraftfulla företaget fått en ny ägare. Detta kanske låter lite konstigt, med tanke på att Google är värda mer än motsvarande 3,8 biljoner svenska kronor – vem har råd att köpa Google? Svaret är att det är företagets grundare, Larry Page och Sergey Brin, som ligger bakom ägarbytet som kan beskrivas mer som en omstrukturering än som ett köp.

A, B, C

Alphabet är namnet på Googles nya moderbolag. Företaget grundades alltså av Googles grundare och inkluderar fler företag än Google, men Google är det helt klart största. Andra företag som inkluderas i Alphabet är bland andra Googles investmentbolag, Capital och Ventures. Larry Page kommer att bli Alphabets vd och Sergey Brin dess ordförande, vilket lämnar posten som vd för Google öppen. Vem som tar över platsen förvånar troligen inte många som har hängt med i Googles utveckling de senaste åren. Sundar Pichai som tidigare varit chef för både Chrome och Android tar över företaget som dess nya vd.

Större fokus på mjukvara och tjänster

Man kan fråga sig vad poängen med Alphabet är? Svaret är att framtiden för Google kommer att vara mer fokuserad än tidigare. Delar av företaget så som Capital och Ventures kommer som sagt inte längre styras av Google och Googles ambitiösa Google X-projekt kommer drivas utanför företaget. Detta betyder att projekt relaterade till bilar, ballonger, drönare och mycket mer kommer att drivas utanför Google, som kommer att fortsätta fokusera på saker så som Android, Chrome, Gmail och sök. Detta är tänkt att göra Google till ett företag som är mer fokuserat på de saker de är kända för – mjukvara och tjänster. Hur detta kommer påverka företagets produkter och därmed konsumenter i slutändan återstår att se.

Källa: Alphabet

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Carl Wikström Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Carl Wikström
Gäst
Carl Wikström

Antingen har ni fel information eller så har ni översatt fel – google köptes för vad som motsvarar 3,8 miljarder svenska kronor, inte 3,8 biljoner. ”Billion” i engelskan översätts till svenska som miljarder. 3,8 biljoner skulle motsvara 2,5% av USAs totala BNP(vilket är jävligt mycket pengar).