Small preview image

Apple har vägrat att tillverka en bärbar dator som offrar prestanda och användarvänlighet i jakt på lägre tillverkningskostnader. Nu verkar Google åtminstone följa i någorlunda samma riktning med sitt mobila Chrome OS operativsystem. Man avslöjade tidigare i höst att man skulle komma att kräva vissa hårdvarukrav i bärbara datorer med Chrome OS. Nu har det dykt information om vad sägs vara den första Chrome OS-specifikationen och skulle uppgifterna stämma ser det lovande ut för oss konsumenter.



Det handlar givetvis inte om några superspecifikationer men trots att Chrome OS-datorer är tänkta att säljas till lägre priser än vanliga netbooks verkar Googles specifikationer slå de flesta netbooks på fingrarna.


Processorn i systemet ska vara en ARM-baserad modell som enligt uppgifterna både ska vara kraftfullare och strömsnålare än Intels Atom CPU. Parat med Nvidias Tegra styrkrets för video och grafik har man en bra grund att stå på.


Andra minst lika intressanta detaljer är krav för 2GB RAM, en 64GB SSD och en 720p upplöst bildskärm på 10.1-tum. Lågupplösta skärmar är fortfarande en av netbookplattformens största akilleshälar i undertecknads mening.



It is also rumoured that the netbook will sport a 10.1-inch TFT HD-ready multi-touch display, and would come with 64GB SSD (mind you, not HDD), 2GB RAM and other bells and whistles such as WiFi, 3G, Bluetooth, Ethernet port, USB ports, webcam, 3.5mm audio jack, multi-card reader, etc. 


Google har skickat specifikationen till flera hårdvarutillverkare i hopp om att hitta en partner som kan tillverka datorn, vilken sedan ska säljas genom Google med deras operativsystem och Internetbaserade applikationer installerade på.


Priset man talar om ligger under 3000 svenska kronor i en lansering under fjärde kvartalet 2010. Uppgifterna som ännu inte är bekräftade låter nästan för bra för att vara sanna, men vi kan i alla fall hoppas på det bästa och att det om inte annat sätter eld där bak på konkurrenterna.



Chrome OS


Källa: Ibtimes

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid