Google lanserade under gårdagen ett nytt sökverktyg som i min mening är lite av en revolution för Windows-användare. Google Desktop Search heter programmet som väger in på ”hela” 400Kb och arbetar tillsammans med din webbläsare, i nuläget helst Internet Explorer.
Hur fungerar detta program undrar då säkert många och även vad det egentligen gör.
Desktop Search gör inget annat än att just söka efter data lokalt på din egen dator. Men den gör det på ett helt annorlunda sätt än t.ex. Windows sökverktyg och främst av allt, den gör det otroligt mycket bättre!
Själva programmet styrs genom webbläsaren och även om det fungerar i alternativa webbläsare är det oklart om sökning av Internethistoria fungerar på andra webbläsare än Internet Explorer.


Google Desktop Search använder sig av databas-baserad sökning. Det vill säga att innan man kan söka måste programmet samla alla dina dokument (data) i en databas. Efter installationen av programmet görs detta automatiskt i bakgrunden. Insamling av filer och data tar så klart olika lång tid beroende på den mängd filer du har på din dator men det tar förmodligen någon timme för de flesta.Pågående insamling av filer på undertecknads system


Genom att samla alla filer i en databas går det utmärkt att t.ex. söka efter enstaka ord och stycken i ett worddokument och det går blixtsnabbt att få fram resultatet av sökningen. Har du t.ex. glömt vart du sparat din uppsats om Microsoft och även vad du döpte filen till kan du gissa dig fram till att ”marknadsmonopol” borde förekomma i din uppsats. Sök efter marknadsmonopol och du skall finna!


Google Desktop Search har dock ett trumfkort kvar, den kan söka igenom din Internethistoria. Med andra ord kan du söka upp sajter som du varit inne på men kanske glömt adressen till. Mycket användbart för en glömsk människa som undertecknad. Det går t.o.m. att söka igenom chat-historia från vissa applikationer.


Det finns många slående exempel men kort och gott är Google Desktop Search ett mycket precist och snabbt sökverktyg som för många kan vara just det man letat efter under lång tid.
I beteversionen som nu är släppt är mängden sökbara filer något begränsade, e-mail (outlook), word, excel, och Internet explorer är ett par av dem som stöds och hela listan hittar du på Google Desktops hemsida.


Efter ca 20 min användning skulle jag personligen vilja säga att det är just det ultimata sökverktyget för Windows och för en som har enormt många dokument och filer utspridda överallt är detta en gudsgåva.


Google säger att ingen av den information som samlas i användarens databas snappas upp av mjukvarutillverkaren och det får vi onekligen hoppas stämmer.
Men nackdelen och risken med detta verktyg är just att allting blir väldigt lättåtkomligt, även för obehöriga datoranvändare.
Jag skulle rekommendera alla att testa detta verktyg och ge era egna åsikter på det i vårt forum. Jag tror inte det är många som kommer bli besvikna i alla fall.


:: Ladda ner Google Desktop Search ::

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid