Google avslöjar att man jobbar på ett eget operativsystem som man hoppas ska ändra PC-användares datoranvändning för alltid. Chrome OS satsar allt på Internet och man börjar med netbooks.

Chrome OS ska enligt Google själva vara ett extremt slimmat operativsystem vars slutmål egentligen är just att tillsammans med webbläsaren Chrome ta användare ut på Internet där Google mer eller mindre redan har full kontroll. Google säger själva att Chrome OS är deras tolkning av hur ett operativsystem borde fungera idag och baseras på den öppna Linux-plattformen.

We designed Google Chrome for people who live on the web — searching for information, checking email, catching up on the news, shopping or just staying in touch with friends. However, the operating systems that browsers run on were designed in an era where there was no web. So today, we’re announcing a new project that’s a natural extension of Google Chrome — the Google Chrome Operating System. It’s our attempt to re-think what operating systems should be.

Googles vision är att allting kommer att gå genom Internet och Chrome OS blir mer eller mindre en plattform för webbläsaren Chrome, varifrån användare sedan har tillgång till programmen direkt på Internet genom Google Apps eller tredjeparts utvecklade program. Chrome OS baseras alltså på Linux och kommer att släppas med öppen källkod så Google hoppas mycket på hjälp från open-source communityn för att utveckla program och funktioner för operativsystemet och sin webbläsare.

 

Google Apps blir en central del i Chrome OS

Chrome OS kommer att utvecklas för alla aktiva plattformar i dagsläget inte bara x86 utan även ARM som ser ut att komma starkt på just netbookmarknaden. Även om vi här kan se släktskap med Googles mobila OS Android hävdar man att Chrome OS även lämpar sig för fullstora desktopdatorer och att de båda operativsystemen kommer att vara lätta att skilja åt.

Google Chrome OS is an open source, lightweight operating system that will initially be targeted at netbooks. Later this year we will open-source its code, and netbooks running Google Chrome OS will be available for consumers in the second half of 2010.

Användargränssnittet i Chrome OS ska också vara optimerat för den begränsade netbookmarknaden. Gränssnittet ska vara minimalistiskt för att utnyttja skärmarnas fulla yta och Google hävdar att användare inte ens ska behöva oroa sig för virus eller annan skadlig kod genom operativsystemets uppbyggnad.

Med en uppstarttid på bara ett par sekunder ska Chrome OS vara Googles sätt att få användare att snabbt komma igång med sitt arbete och det ska ske över Internet. Här kommer inte finns stöd för spel eller överhuvudtaget några lokala program, allt ska ske över Internet vilket länge varit Googles vision.


Vår egen syn på Googles något överraskande tillkännagivande är att man tydligt försöker göra datorer till enkla klienter som med hjälp av ett slimmat operativsystem snabbt och enkelt ska ta sig ut på Internet för att alltid, var man än är, ha tillgång till sina program och sina dokument. Google har redan byggt basen för detta genom sin sökmotor och inte minst sina Google Apps, där passande nog flera tunga applikationer har tagits till skarp version just idag.

Då webbläsaren Chrome finns för alla plattformar idag, Windows, Linux och Mac OS X har man även gjort det möjligt för mjukvaruutvecklare att få en bred användarbas för sina Internetapplikationer. Man kommer inte behöva en dator med Chrome OS för att dra nytta av Googles Internetplattform, men räkna med att man kommer styra användare dit.

 

Googles Chrome webbläsare i Windows 7

 

Microsoft får sig en tankeställare

Att man just siktar in sig på netbookmarknaden känns mycket logiskt. Själva konceptet netbook kommer från en liten billig dator som ska kunna ta sig ut på Internet. Men dagens operativsystem är tunga och sega på den hårdvara vi hittar i netbooks och här skulle ett superbantat operativsystem vara mycket användbart, om inte annat i en dubbelboot konfiguration med Windows.

På tal om Windows lär Chrome OS vara en smärre, om inte ordentligt, mardröm för Microsoft som riskerar att få se på medan Google helt enkelt leder användare förbi Windows och direkt ut på Internet. Att förlora marknadsandelar med Internet Explorer blev helt plötsligt ett i-landsproblem när hela Windows-plattformen kan vara i farozonen.

Givetvis betyder inte Chrome OS en direkt död för Windows som fortfarande har ett otroligt brett mjukvarustöd och framför allt är den enda riktiga spelplattformen som finns idag. Men Microsoft har redan haft problem att få grepp om netbookmarknaden med sina överambitiösa operativsystem och nu kan Windows 7 få oväntad konkurrens, i form av ett superbantat operativsystem som kommer att vara helt gratis. Vad Microsoft kommer göra för att svara på Chrome OS är nog bara en fråga om tid.

De första netbooksen med Chrome OS ska dyka upp inom ett år men redan i höst lovar Google mer information om sitt operativsystem som ska bli intressant att följa.

Google har en kraftfull bas att stå på men i dagsläget är det fortfarande bara tomma löften. Hur Chrome OS kommer att fungera i praktiken återstår att se, men med Googles känsla för mjukvarumarknaden lär detta bli ett av de intressantare projekten att följa det närmsta året.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid