Google har vuxit till en företagsgigant på rekordkort tid men trots sin storlek verkar man inte vara helt immuna mot yttre påtryckningar. Sökmotorjätten har ganska nyligen börjat censurera ord i sin autokompletteringtjänst som associerar med fildelning, detta efter påtryckningar från bland annat lobbyorganisationerna MPAA och RIAA.

Google förvarande redan för några veckor sedan att man skulle börja filtrera ut ”piratrelaterade” ord ur sin automatiska sökfunktion Google Instant, en tjänst som förtaget själva förklarar såhär;

Google Instant är en ny, förbättrad sökfunktion som visar sökresultat medan du skriver. Vi flyttar fram gränserna för vår teknik och infrastruktur och gör det möjligt för dig att få bättre och snabbare sökresultat.

Genom att per automatik ge sökförslag ska användare slippa skriva hela ord eller sökningar, något som nu längre inte är möjligt om man vill hitta företag och tjänster som BitTorrent, RapidShare, utorrent eller torrent.

Man får fortfarande upp resultat vid en fullständig sökning, men genom att nu plocka bort dessa, flera fullt lagliga, tjänster och företag ur sin automatiska sökfunktion har Google visat hur långt man är beredd att gå för att värna om sina relationer hos mediabolagen.

torrent
Istället för sökningsresultat visas nu ingenting när man påbörjar en sökning efter ”torrent”.

Några exempel på automatiska sökningar som inte längre fungerar är ”utorrent” som är den kanske populäraste torrent-klienten på marknaden, med massvis av lagliga torrent-filer på Internet är det en applikation som inte nödvändigtvis används för att underlätta spridning av piratkopierat material.

Genom att helt bannlysa ”torrent” i Google Instant kan man inte heller få fram lagliga nerladdningar för exempelvis ”Ubuntu torrent”, ett populärt och gratis Linux-operativsystem som ofta laddas ner över just torrentnätverk.

“RapidShare is one of the most popular websites worldwide. Every day hundreds of thousands of users rely on our services to pursue their perfectly legitimate interests. That is why Google has obviously gone too far with censoring the results of its suggest algorithm. A search engine’s results should reflect the users’ interests and not Google’s or anybody else’s,” kommenterade RapidShare till TorrentFreak

Intressant är samtidigt att svenska The Pirate Bay och andra starkt fildelningsassocierande namn fortfarande finns med i Google Instant. Något som förbryllat de företag vars tjänster nu blivit uteslutna.

Den största frågan är kanske hur långt Google är beredda att gå i sin filtrering av sökord då man idag har närmast makt över hela Internet med sin omåttligt populära sökmotor.

Källa: TorrentFreak

22
Leave a Reply

Please Login to comment
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedlangnussseSaypayaaMassor Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
lang
Medlem
lang

Lugnt använder vi bara bing istället 🙂
Finns 3000 andra sökmotorer.
INGA PROBLEM. No longer world domination för google.

lazaroth
Medlem
lazaroth

Måste hålla med Anton. Jag har testat Bing, om man nu tar det som exempel, och där fick jag i mina test ofta bläddra en eller ett par sidor innan jag kom till det jag var ute efter. I Google däremot så kommer det relevanta överst.

Det finns som sagt en anledning till att Google är störst och börjar de censurera saker så kommer det säkerligen påverka det som censureras. En eller ett par alternativ till Google som är likvärdigt bra hade dock inte skadat.

Tempel
Medlem
Tempel

Don’t do evil, det har Google glömt bort. Censur är alltid av ondo.

Svensken
Medlem
Svensken

Känns lite konstigt att ta bort lagliga torrent sajter?

alur
Medlem
alur

Det verkar som det här bara är implementerat på den svenska versionen, google.se (iofs så var väl torrentfreaks screenshots på engelska). Instant search funkar iallafall bra för torrent, utorrent, och ubuntu torrent på google.com.

Jacob Hugosson
Medlem

Men vad jag förstår det som handlar det ju bara att det inte kommer upp som förslag? Så vet man vad man letar efter är ju detta inget problem. Så länge de inte gör ”riktigt censur” och blockerar en från att söka på vissa fraser eller ord tycker jag inte det är så farligt…

JoBu
Medlem
JoBu

[quote name=”smartidiot89″]Men vad jag förstår det som handlar det ju bara att det inte kommer upp som förslag? Så vet man vad man letar efter är ju detta inget problem. Så länge de inte gör ”riktigt censur” och blockerar en från att söka på vissa fraser eller ord tycker jag inte det är så farligt…[/quote]”Vet man vad man letar efter så är det inget problem”. Då kan man nästan lika väl argumentera för att det inte behövs några sökmotorer alls. Detta är ett tydligt och illavarslande steg i riktning mot ren censur. Ska mediabolagen få bestämma hur information får och… Läs hela »

Douglas A-Hägglund
Medlem
Douglas A-Hägglund

Blev otroligt arg när jag såg ordvalet i rubriken och allas kommentarer vilket gjorde mig tvungen att registrera mig. Censur är för det första fel att ord att använda. Med censur menar man att en stat eller liknande använder sig av lagboken för att dölja information från verkligheten. Det är det alltså inte fråga om censur i Googles fall. Google är ett företag som ägs av någon. Dessa personer har rätt att bestämma själv vilken information som ska ges ut av företaget. Att man ens kan få för sig att man har rätt att bestämma över andras ägodelar har jag… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Så du menar att bara för Google ägs av någon som själv bestämmer vilken information som ska visas där har vi användare inte rätt att kritisera det? Seriöst…

Kallisti
Medlem
Kallisti

Morallektion som förordar monopolistisk censur, ja den hade jag inte väntat mig! Faktum är att google nog inte kommer undan med det här då de just har en monopolistisk ställning (84.65% december 2010 -Net marketshare) när det gäller sökningar så deras handlande granskas hårt av konkurensverk jorden runt. Dessutom så tycker jag dessutom att Sayapaya’s glada påståenden om att aktiebolags styrning skulle ha någon som helst moralisk eller demokratisk värdegrund är minst sagt skrattretande. Aktieägarens intresse är enbart ekonomiskt och det framgår till och med i lagstiftningen runt bolagsformen, eventuella moraliska problem med ett företags handlande uppmärksammas enbart om de… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”JoBu”][quote name=”smartidiot89″]Men vad jag förstår det som handlar det ju bara att det inte kommer upp som förslag? Så vet man vad man letar efter är ju detta inget problem. Så länge de inte gör ”riktigt censur” och blockerar en från att söka på vissa fraser eller ord tycker jag inte det är så farligt…[/quote]”Vet man vad man letar efter så är det inget problem”. Då kan man nästan lika väl argumentera för att det inte behövs några sökmotorer alls. Detta är ett tydligt och illavarslande steg i riktning mot ren censur. Ska mediabolagen få bestämma hur information får… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

@Saypayaa

Kul att APBs lakejer hittat hit oxå. Hur många avlönade personer har ni som sitter och sprider propaganda på forum?

this
Medlem
this

Lätt att säga att vi har konsumentmakt och pga av detta kan välja en annan sökmotor. Men Google har en så pass överlägsen tjänst att man inte skulle kunna tänka sig någon av de andra i dagsläget. Iaf tror jag att de flesta tycker så. Många påstår att de skulle kunna gå över till en annan, men i slutändan tror jag att det är svårt.

Mats
Medlem
Mats

Censur är helt rätt ord att använda. Det behöver inte vara en myndighet för att det ska få kallas censur. Själv är jag beredd att betala för film, tv mm MEN då ska det tillhandahållas i ett fungerande format. Tjänster som voddler är ju bra men uppdateringar som tar en kvart att få ordning på varje gång man ska se något gör ju att Torrents känns ganska lockande i många lägen. Jag upplever att google blivit sämre de sista åren. Om man letar hårdvarurecensioner och googlar på review + någon lite ovanligare datorkomponent så hittar man alltid massor med sidor… Läs hela »

lang
Medlem
lang

Han som skapade internet gjorde det med mottot att allt ska vara fritt och tillgängligt för alla. Om nu google censurer så är det deras förlust.Dom tror de är störst och att ingen ska få reda på detta. Men på internet sprider sig grejer som en löpeld. Bing var bara ett ex. Fast om jag kan tycka att bing hittar mindre reklamsponsrad länkar än vad google gör. Sök på nån hårdvara i google vs bing. I google är de tio första sidorna butiker de är de inte på bing. Än iaf 🙂Och om de skulle spärra torrentera så går de… Läs hela »

lang
Medlem
lang

http://torrentz.eu/
En sökmotor 🙂
Man måste inte använda en sökmotor heller.
Man kan använda flera samtidigt jag svär.

Douglas A-Hägglund
Medlem
Douglas A-Hägglund

[quote name=”Snorch”]Text[/quote]Så menade jag verkligen inte det hela. Du har givetvis rätt att klaga på Google men du har ingen som helst rätt att tvinga dem till något. [quote name=”Kallisti”]Text[/quote]Ditt första stycke illustrerar bra det problem jag har med dagens politik. De har en monopolistisk ställning, ja, men om du tycker det är fel så får du minsann starta en egen sökmotor och börja konkurrera. På vilket sätt har du eller staten rätt att bestämma över Google? Det är just för att företags intressen är ekonomiska som gör de till moraliska men det är en ganska irrelevant fråga. Som jag… Läs hela »

nussse
Gäst
nussse

Provade nu att skriva Torrent och fick då upp en lista på en hel del förslag. Så helt kört verkar det inte.

lang
Medlem
lang

[quote name=”Saypayaa”][quote name=”Snorch”]Text[/quote]
Google är ingen utgivare.