I våra otaliga rapporter kring NVIDIAs SLI-teknik och systemen baserade på denna teknik har det dykt upp flera intressanta diskussioner och en av dem där undertecknad varit involverad är angående SLI-bryggan.
Helt enkelt den lilla PCB-platta som binder samman de två grafikkorten som används i SLI-systemet. Denna kontakt har på de bilder vi sett hittills alltså varit av PCB-typ och med andra ord väldigt känslig för installation. Avståndet mellan korten måste med andra ord vara identiskt för att inga problem ska uppstå vid installation och användning. Något som sätter enorma krav på bland annat moderkort och chassitillverkare.
För systembyggare som Alienware är det inga större problem där man hanterar all installation själv och kan välja/designa rätt komponenter för ändamålet.Alienware använder PCB-brygga


För er som var med på Voodoo 2-tiden finns det kanske minnen om en vanlig flatkabel som används för att koppla samman de båda korten. En mindre variant av en IDE-kabel ungefär. Detta system var mycket mer flexibelt och tillät märkbara variationer i avstånd mellan korten.


Nu verkar det enligt uppgifter som publicerats på The Inqurier att NVIDIA arbetar på en liknande SLI-koppling för GeForce 6-serien. Alltså en flexibel kontakt som inte sätter lika stor press på moderkort och chassitillverkare. Detta är inte enbart mycket positiva nyheter för den ”vanliga” konsumenten som planerar ett inköp av SLI-system.
Men överklockare med exotiska kylningsmetoder kan nu, om moderkortstillverkarna tillåter, använda sig av större kylanordningar även på det ovanliggande kortet.
Stämmer dessa uppgifter är det mycket positivt och rent logiskt sätt låter det som rätt väg att gå för NVIDIA.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid