GlobalFoundries uppges vänta med att bygga sin första fab i Abu Dhabi på grund av de ekonomiska oroligheterna i världen. Men det är även två andra problem företaget möts med som är anmärkningsvärde i frågan: AMD och 450 mm wafers.

ATIC (Advanced Technology Investment Company) är ett företag direkt finansierat av Abu Dhabis regering, och som idag är huvudägare av GlobalFoundries då AMD nu endast håller 9 procent av dess aktier. AMD har inte heller rätt till att utse en person till GlobalFoundries styrelse så de har därför inte heller mycket att säga till om. GlobalFoundries går ut med att man inte ska bygga sin nya fab i sina hemtrakter Abu Dhabi under 2012 som först planerat. Man skyller på den ostabila ekonomin men vi misstänker att andra faktorer spelat in.

”We will not be engaging in any ground breaking in Abu Dhabi in 2012. Against the backdrop of a global economy still very volatile, we took a decision from a board level that we should not have another facility right now, but we should assess what happens before the end of 2012 on our growth strategy,” sa Ibrahim Ajami, vd på ATIC

Wafer_holding

GlobalFoundries hade först planerat bygget av sin nya fab i Abu Dhabi under 2012, för att sedan öppna upp för tillverkning under 2015. Detta skulle bli en state-of-the-art fab i samma kategori som deras fabs i Dresden, Tyskland och New York, USA. Man skjuter nu upp byggnationen av deras fab i Abu Dhabi och vi skulle tro att det inte bara är ekonomiska orolighetersom fick dem att göra det beslutet.

  • AMD som är GlobalFoundries huvudklient, ska enligt uppgifter ha skrotat deras två APU:er Wichita och Krishna på 28nm – som skulle byggts på GlobalFoundries 28nm HKMG Gate-First-process. Vi kan även bekräfta att samtliga GPU:er i HD 7000-serien från AMD kommer att byggas hos TSMC på 28nm och inte GlobalFoundries. Utan AMD i ryggen är det oklart om GlobalFoundries har någon brådska att utöka sin kapacitet.

  • Halvledarindustrin är inte långt från att gå över från 300 mm wafers till 450 mm. Fördelen med det blir att man får plats med 2.25x fler kretsar på en wafer och sänkta produktionskostnader i det långa loppet. Kortsiktigt innebär det rejält ökade kostnader då man behöver helt ny utrustning i sina fabs. Det står även oklart när och hur övergången ska ske bara att det är 450 mm som gäller. En fab kostar idag fyra till fem miljarder dollar att bygga, och utan att veta om de ska bygga en fab anpassad för 300 mm wafers, en som är redo att gå över till 450 mm vid ett senare tillfälle eller en fullblodig 450 mm-fab är det en stor investering att göra.

  • Vi rapporterade att affärerna för TSMC på deras senaste tillverkningsprocess blomstrar, och att de kämpar för att öka kapaciteten. De har en ny fab som snart ska invigas och flera av deras äldre fabs är redo att gå över till produktion på 28nm. Att GlobalFoundries skyller på ostabil ekonomi antyder att det inte gått riktigt som planerat med att locka över klienter.

ATIC och GlobalFoundries har fortfarande som mål att öppna upp en fab i Abu Dhabi, men att det är planerna nu återgår till planeringsstadiet. I slutet av nästa år väntas däremot ett beslut över deras Abu Dhabi-fab ha gjorts, då även beslutet om man ska bygga den eller ej.

Källa: TheNational

Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Illa för AMD, för är det nått dom saknar så är det tillverkningskapacitet.