En ny rapport hävdar att Globalfoundries, en av världens stora aktörer inom halvledartillverkning, kan komma att säljas och andra aktörer som Samsung Electronics och SK Hynix pekas ut som möjliga intressenter.

I dagens läge finns det tre stora aktörer inom halvledarindustrin: Globalfoundries (GloFlo), Samsung Electronics och Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Den förstnämnde ligger idag på ”tredje plats” med cirka 8,4 procent av marknaden. Samsung håller omkring 15 procent och TSMC dominerar med närmare 50 procent.

Trots hård konkurrens har GloFlo lyckats hålla sin starka position under en längre tid. Däremot har företaget mött en rad potthål i vägen som bland annat resulterat i att tillverkaren lagt ned sin utveckling av 7 nanometers (nm) tillverkningsteknik.

Förlusten av 7 nm resulterade i att tillverkaren fick ännu ett hårt slag när AMD, GloFlos största kund, valde att vända sig till TSMC för tillverkning av produkter baserade på just 7 nm. Efter detta har företaget gått igenom nedskärningar av arbetsstyrkan samt sålt en av sina fabriker. Nu sägs det ha gått så långt att dess investerare ryktas sälja företaget i sin helhet.

Bland intressenterna sägs koreanska Samsung Electronics och SK Hynix finnas. Något som skulle ge företagen en starkare närvaro i USA med GloFlos fabriker i New York och Vermont. Enligt Business Korea ska en industrikälla ha nämnt att Globalfoundries med största sannolikhet inte kommer att ”köpas av en kinesisk aktör, till exempel SMIC, då den amerikanska regeringen håller Kina i schack inom olika industrier”. Således spekuleras det att det kan komma att bli Samsung Electronics eller SK Hynix som utökar sina resurser om det visar sig att GloFlo faktiskt kommer att säljas.

I dagsläget har däremot dessa uppgifter inte bekräftats.

Bild: Peellden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid