GlobalFoundries, som är en spin-off av ATIC och AMD har tidigare gått ut med att man har som mål att bli störst i världen och bli den första globala foundryn med fabs (fabrik för halvledare) på varje kontinent. Enligt uppgifter är deras första storsatsning – Fab 8 utanför New York till stor del färdigt och det är nu dags att installera all ny utrustning. Fab 8 blir företagets idag, och för en tid framöver deras viktigaste fab.

GlobalFoundries är ett namn som ekar över hela halvledarindustrin då det såg ut att kunna bli den första foundryn med potential att på allvar kunna konkurrera mot giganten TSMC. Men sedan AMD och ATIC:s spin-off har även Samsung gått ut med att man tänkt ge sig in i leken mot TSMC. GlobalFoundries består just nu av AMD:s gamla fabs och de man fick med under uppköpet av det Singapore-baserade Chartered Semiconductor. GlobalFoundries har idag ett brett partnerstöd med bland annat ARM, Qualcomm, ST-MicroElectronics och inte minst AMD för att nämna ett fåtal.

GlobalFoundries Fab 8 som är företagets än så länge största satsning står nu till stora delar färdigt. När det kommer till halvledare är renlighet ett måste och då handlar det om att ha atmosfären i fabens ”clean room” helt rena annars råkar man ut för problem, något som sägs ska ha hänt TSMC där man fick en riktigt gungig start med 40nm på grund av kontaminationsproblem. Det är i dessa rum magin sker och det är därför alla arbetare måste ha på sig dräkter.

Dessa clean rooms är färdiga, och därmed borde fabriken i helhet stå färdigt. Nästa steg är nu att påbörja installationen av den delikata utrustning som används för att tillverka kretsar och man förväntar sig att massproduktion på 28nm Bulk/HKMG ska börja 2012 med en kapacitet på 60 000 wafers/månad. Vi nämnda att Fab 8 blir företagets viktigaste Fab och varför ska vi ta upp nu.

Fab 8 ska som tidigare nämnt bygga kretsar på 28nm, och blir den fab som ska ta företaget ”mot 20nm och vidare”. Fab 1 i Dresden, Tyskland är håller just nu på att tillverka kretsar åt AMD på 32nm SOI/HKMG, men ska även den påbörja tillverkning av 28nm framöver. Det blir även Fab 1 som blir testplattformen för 20nm med en rätt låg kapacitet på 5 000 wafers/månad och som det ser ut idag slutstationen för Fab 1, innan Fab 8 tar över och leder företaget mot ännu lägre tillverkningsprocesser och in i framtiden.

Källa: SemiAccurate

 

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonthisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Skönt att det går framåt! Undra vem som hinner först till 28nm TSMC, Globalfoundries eller Samsung? Undra om de kommer börja använda halvnoder till AMD högpresternade processorer i framtiden? Annars kommer AMD ligga kvar på 32nm under större delen av 2012? Fast skillnaden mellan 32nm och 28nm är kanske inte så stor.

En annan sak som känns lite osäker är ATIC andelar i Globalfoundries. Sist jag kollade hade ATIC 86% i företaget medans AMD stod för resterande 14%. Undra hur det kan komma att påverka AMD framtid?

this
Medlem
this

[quote name=”smartidiot89″]Jag tror de siffrorna stämmer än idag[quote name=”Swedish Berserk”]Skönt att det går framåt! Undra vem som hinner först till 28nm TSMC, Globalfoundries eller Samsung? Undra om de kommer börja använda halvnoder till AMD högpresternade processorer i framtiden? Annars kommer AMD ligga kvar på 32nm under större delen av 2012? Fast skillnaden mellan 32nm och 28nm är kanske inte så stor. En annan sak som känns lite osäker är ATIC andelar i Globalfoundries. Sist jag kollade hade ATIC 86% i företaget medans AMD stod för resterande 14%. Undra hur det kan komma att påverka AMD framtid?[/quote]TSMC och Samsung ser ut… Läs hela »