Gigabyte Z68X-UD7-B3 ser ut att bli ett av de första moderkorten på marknaden med Intels nya Sandy Bridge-styrkrets Z68. Moderkortet har redan siktats på butikshyllor i asien och i Sverige har nu flera Intel Z68-baserade moderkort börjat dyka upp i prislistorna. Samtidigt kommer rapporter om att Gigabyte redan slopat Intel P67 och framöver satsar enbart på Z68 för prestandamarknaden.

Intel Z68 är den tredje konsumentinriktade styrkretsen från Intel för tillverkarens Sugar Bay-plattform och Sandy Bridge-processorer. Intel har en uppsjö styrkretsar i sin 6-serie av styrkretsar men de man fokuserar mest på för komponentmarknaden är Intel H67 samt Intel P67. Med Intel Z68 väntas konsumenter få det bästa av båda plattformar med stöd för Intels inbyggda grafikkretsar (Finns i H67) samt stöd för överklockning genom ändringar av multiplar (Finns i P67). Intel Z68 får även stöd för så kallad SSD-caching som ska fläta samman mindre SSD-enheter med större mekaniska lagringsenheter helt sömlöst, mer om detta här.

Den officiella lanseringen av Intel Z68 har vi redan avslöjat kommer att ske den 8 maj och moderkortstillverkarna står nu redo att lansera den styrkrets de flesta väntat på sedan Sandy Bridge lanserades i januari.

Världens näst största moderkortstillverkare Gigabyte verkar satsa helhjärtat på den nya styrkretsen och redan idag kan vi se tre olika moderkortsmodeller i svenska prislistor. Moderkorten baseras på Intel Z68-styrkretsen och har priser på mellan 1 700 – 2 900 kronor inklusive moms. Även en första modell från ASUS har siktats i svenska butikssortiment, men fler lär komma de närmaste veckorna. Gigabytes toppmodell Z68X-UD7-B3 har redan börjat hitta ut på fysiska butikshyllor i asien där vi även bjuds på de första konsumentbilderna av de nya moderkorten. Moderkortet kommer med en rejält tilltagen prislapp på nära nog 3 000 kronor, men då bjuds vi även på ett fullsmetat Intel Z68-moderkort med 24-fasers strömförsörjning, Hybrid UEFI BIOS, 10 st. SATA-portar, massor med USB 3.0-portar samt stöd för 3-vägs SLI och CrossFireX.

gigaz68

Egenskap Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3 Gigabyte GA-Z68X-UD5-B3 Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 Asus P8Z68-V Pro
Styrkrets  Intel Z68  Intel Z68  Intel Z68  Intel Z68
Formfaktor  ATX  ATX  ATX  ATX
Pris:Gigabyte sägs nu gå så långt att man helt slopar en vidare satsning på Intels P67-styrkrets. Enligt obekräftade uppgifter ska tillverkaren redan sett sina sista P67-baserade moderkort lämna fabrikerna och inga nya väntas tillverkas då man framöver satsar fullt ut på den nya Intel Z68-styrkretsen. Ur ren konsumentsynvinkel känns detta som ett både naturligt och bra drag med tanke på att Intel P67-styrkretsen inte har något att erbjuda som inte finns att hitta i Intel Z68, med moms. 

Även om Intel sägs sätta relativt låga priser på Intel Z68-styrkretsen bör rimligtvis Intel P67 fortfarande vara billigare under en oförutsäglig framtid. Detta kan om ryktena stämmer göra det svårt för Gigabyte att hävda sig i eventuella priskrig med konkurrenter som ASUS, MSI med flera. Men ur konsumentsynvinkel kan vi inte göra annat än att berömma Gigabyte för sitt drag, när Intel Z68 dyker upp på marknaden kommer vi inte ha någon anledning att rekommendera moderkort med den äldre Intel P67-styrkretsen och en global pensionering känns fullt naturlig.

Vi ska fortsätta gräva i Intels nya plattform men tills dess kan vi bjuda på ytterligare ett par bilder från butikshyllorna i Asien där de första moderkorten alltså redan säljs över disk.

gigaz682

gigaz684

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

”[i]Detta kan… göra det svårt för Gigabyte att hävda sig i eventuella priskrig…[/i]” Här förstår jag inte resonemanget.Eftersom Gigabyte redan koncentrerat tillverkningen till moderkort med Z68 så borde de väl närmast ha ett övertag gentemot konkurrenterna när det gäller just moderkort med Z68. Även om P67-baserade kort sjunker i pris så blir det svårt att motivera någon att köpa dessa om det inte är för en väldigt specifik konfiguration som inte skall ändras framöver.Detta gör att de som tillverkar kort med P67 riskerar att bli sittande på stora osålda lager, vilket inte är positivt för att täcka kostnaderna i samband… Läs hela »