Gigabyte kommer inom kort att lansera sitt nya överklockningsmoderkort X58A-OC för LGA1366-plattformen. Förutom stöd för Intels sexkärniga Gulftown-processorer har Gigabyte utrustat detta extrema moderkort med en närmast löjlig CPU-strömförsörjning med kapacitet på maximalt 1 200 watt, samt strömkontakter för inkoppling av inte mindre än tre olika nätaggregat.

Gigabyte X58A-OC är utvecklat som ett vapen för extrema överklockare på jakt efter nya prestandarekord och redan innan moderkortet lanserats har det slagit sina första rekord. Överklockningsgurun Hicookie har i en video på YouTube visat hur han med moderkortets manuella överklockningsreglage, OC-Touch, pressat en Intel Core i7-990X CPU till rekordhöga 7 092 MHz.

x58oc

Gigabyte har inte lagt några fingrar emellan när man utvecklat sitt X58-OC moderkort och förutom en överdimensionerad spänningsdel med 50A specificerade MOS-kretsar i en 12 fasers konfiguration finns det möjlighet att ändra PWM-frekvensen för att pressa det sista ur processorn vid extrem överklockning. En lösning Gigabyte kallar OC-VRM.

oca

OC-Touch gör det möjligt att ändra båda buss och multiplier direkt på moderkortet med fysiska knappar medan en LED-felsökningspanel och mätpunkter för spänningar gör det lättare att hålla reda på systemets vigör.

octouch

OC-PEG är ytterligare en pusselbit i Gigabytes extrema strömförsörjning där man med två stycken SATA-strömkontakter, placerade runt SATA-portarna, kan ge PCI Express-platserna extra kräm vid överklockning med 3 och 4 grafikkort. Dessa kontakter kan användas för att koppla in en andra och tredje nätdel om så önskas.

ocpeg

Moderkortet kommer även med dubbla BIOS-kretsar, USB 3.0, 2oz kopparkretskort, POSCAP tantalum kondensatorer och 7 st. 4-pins fläktplatser samt ljusdioder i styrkretskylaren för att som Gigabyte uttrycker det skapa en cool effekt vid LN2-överklockning.

Gigabyte X58A-OC verkar onekligen bli något utöver det vanliga när det lanseras i mars månad. Om prislappen blir något utöver det vanliga återstår att se.

För den som vill få en närmare titt på moderkortets funktionalitet har Hicookie publicerat ett flertal filmer om sina överklockningstester på Youtube.

Källa: Gigabytedaily.blogspot

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SnorchME4MEMartin LAnton Karmehedphuden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Detta är väl lite sjukt!

Henry de Kruijf
Medlem

grymt att GB tar tag i grejjer och kommer med moderkort enbart riktat mot överklockare.Känner dock att det faktiskt inte är en sån stor grej, iom att de nu bara har lagt till funktioner som de tidigare saknat. Asus ROG korten har haft funktionen att kunna ställa PWM frekvensen ett bra tag nu, och PCI-e ”boosters” är inte heller en ny grej. Samtidigt har MSI använd sig utav tantalum kondingar ett bra tag nu också… samma gäller ”OC Touch” knappen. rent spontant känner jag lite ”too little, too late”, men en klar framgång för GB själva. Allt kommer dock hänga… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Det är inga problem att parallellkoppla nätagg, har gjort så flera gånger när jag behövt hög effekt. Någon kortslutning blir det inte, kopplar man ihop 12V på två nätagg som har gemensam jord finns ingen större spänningsskillnad som kan ge kortslutning eller höga backströmmar. Men om backströmmar pga spänningsskillnader vore ett problem räcker det med tex dioder som spärrar backströmmen.
Till ett moderkortet är det enbart 12V som är intressant att använda från flera nätagg.

Men annars är det alltid kul att se hur moderkortstillverkare får helt vanliga saker att se ut som något speciellt…

Martin L
Medlem

Jag tror inte att man vill parallellkoppla med hjälp av dioder. Ska vi anta att vi skickar ut 400W på 12V linan innebär det ca 30A. Vi kan väl dra till med 0.7V spänningsfall över dioderna, då har vi 20W att bränna bara i parallellkopplingen för en diod. Låter dumt 🙂

Ska väl inte vara några problem med ”vanlig” parallellkoppling överhuvudtaget tycker jag. Möjligtvis att man får jumpra om så att man delar upp inspänningen till olika switchregulatorer så att varje nätagg driver en uppsättning kanske?

Henry de Kruijf
Medlem

Parallelkoppla fungerar definitivt inte med Rampage 3 och de nätaggregaten vi testade..
Kan berott på moderkort/nätagg kombinationen, men kommer inte testa det igen. Finns knappast anledning till det heller 😛

Snorch
Medlem
Snorch

Nu finns det ju dioder med lägre spänningsfall än så, 0.3-04V. Men visst blir det effektförluster i dioderna, men det är en väldigt enkel lösning om man behöver den högre strömmen och inte har något annat val.