Gigabyte har nu avtäckt sitt fullspäckade miniITX-moderkort Z370N Wifi som är designat för Intels nya Coffee Lake-processorer.

Moderkortstillverkare har inte legat på latsidan när det gäller att utveckla produkter för Intels nya processorer ur familjen Coffee Lake. Det senaste moderkortet kommer från tillverkaren Gigabyte och går under namnet Z370N Wifi.

Gigabytes nya moderkort är designat i formfaktorn Mini ITX och kommer med bland annat Bluetooth 4.2, Wifi av standarden 802.11ac samt en dubbel uppsättning ethernet-portar.

På moderkortet ser vi en 24-pin och en 8-pin ATX kontakt för strömförsörjning. Moderkortets processorsockel får sin strömmatning genom sex faser, och de två platserna för RAM-minnen ska enligt Gigabyte ha stöd för DDR4-minne i hastigheter upp till 4 600 Megahertz (MHz).

Lagringsmässigt finns det fyra anslutningar av typen SATA 6,0 Gbps samt två M.2-platser som har en dedikerad kylfläns. Utöver detta så finns det även en PCI Express 3.0 x16-plats, USB 3.1 och USB 2.0.

Moderkortets IO-panel består av sex stycken USB 3.1 Typ-A samt en USB 3.1 Typ-C. Även de  två ethernet-portarna samt ljudutgångar, anslutningarna för antennerna till moderkortets Wifi-funktion samt en HDMI 2.0 finns här.

Riktpriset för Z370N Wifi kommer att hamna strax under 1 700 kronor. Dock finns det inget exakt datum för när moderkortet hittar sin väg ut på svenska butikshyllor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
9 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JBMorkulPiTT Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Varför förtjänar just DETTA moderkort en egen artikel? Moderkortstillverkarna tar ju ständigt fram nya modeller, inte bara Gigabyte.

Om ni skall skriva en artikel för varje lanserat moderkort med normala specifikationer, då har ni att göra, och vi – era läsare, ett antal fullkomligt ointressanta artiklar att se fram emot!.

Har de köpt sig till artikeln? /jb

Medlem
Olle P

Nu är ju inte detta kort *så* normalt, eftersom det dels är miniITX (i stället för ATX) och det har inbyggt WiFi, vilket också de flesta andra kort saknar.

I övrigt håller jag med om att NH publicerar lite väl många ”artiklar” om att någon tillverkare släppt en ny produkt (som inte skiljer sig från mängden).

JB
Medlem
JB

För mig förefaller artikeln mest bara vara en annons./jb

Morkul
Medlem
Morkul

när det släpps an ”ny” sockel så tycker jag att det är bra att de i början visar upp premium korten. så att vi användbare vet vad vi kan förvänta oss. Dessutom är detta ett ITX kort som har högre utrustning klass än många ATX kort så detta skulle vara värt att publicera ändå.

Sedan tycker jag att det är lite udda att det kommer fram sådana här kort så pass fort för Coffee Lake medans jag fortfarande sitter och väntar på någonting liknande till min Ryzen som jag har liggandes.

JB
Medlem
JB

Hej Morkul, läste du inte mitt svar till dig här:
https://www.nordichardware.se/nyheter/asus-rog-strix-b350-i.html
det var ju ett mATX-kort du efterlyste.

Morkul
Medlem
Morkul

J ojag lästa ditt svar och skulle ladrig köpa ett Biostar kort till att börja med men även om jag skulle det så kommer ändå inte upp i klassen riktigt. endast en m.2 port men framför allt realtek LAN och ljud. Minsta man kan begära utav ett ”premium” kort är ordentlig LAN. Men för att vara helt ärlig utmålar sig inte Biostar kortet för att vara premium utan det ensa moderkortet i m-atx format som använder sig av X370 chippet, vilket visar på bristen av moderkort till Ryzen. Jag anklagar inte på något sätt AMD eller att Rysen skulle vara… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Ok. Har ingen erfarenhet av Biostar själv, så det var ingen rekommendation, nog det enda fabrikat jag inte haft. Jag håller med dig fullkomligt när det gäller avsaknaden av formatet, för enligt mitt förmenande är mATX det bästa alternativet för en mindre låda, skulle aldrig klara mig med mini-ITX (därmed inte sagt att det formatet är förkastligt). Det bör ju komma något (isf kan du ju hoppas på att NHW skriver en annons;), synd att du inte fått erfara din r7-1800x än, se bara till att ha minstingens 32000MHz RAM. Mitt MSI-mobo (med r7-1700) har tyvärr problem att boota med… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nja nu har jag ju fått ett kort ifrån en annan tillverkare som uppfyller de flesta kraven som jag hade. Det är dock inget kort som de tänker släppa utan jag hade ren tur att jag känner folk hos tillverkaren. Jag har skrivit och frågat flera, alla?, större tillverkare och de har ingen avsikt att släppa något X370 mATX kort. Hade ju tänkt att använda min 1800X som primär dator men du får den lunka som sekundär dator istället. Förhoppningsvis blir det ändring på det i framtiden. Men tror jag går på Intels X-plattform om det inte händer någonting snart.

PiTT
Gäst
PiTT

Vad använder man 2 nätverksuttag till?

Morkul
Medlem
Morkul

Finns flera användningsområden för 2 lan portat. Personligen sitter jag oftast på minst en VPN tunnel och då blir det ju som man sitter på det nätverket med IP nummer och trafik. Vill man då att trafiken ska gå via sin vanliga ISP utan att stänga av tunneln behöver man två lan portar. Själv vill jag ha 3 portar eftersom interna nätverket här hemma med NAS och diverse ”intelligenta hem” lösningar är ett separat nätverk som inte är kopplat till internet.

JB
Medlem
JB

Till ett av mina moderkort (Asus Z170 WS) ansluter jag två kablar från routern, detta ger (text hämtad ur manualen):
Built-in dual Intel® Ethernet
For more reliable networking, this motherboard features the latest server class built-in dual
Intel® Ethernet. This leads to lower CPU utilization and temperatures, achieving outstanding
performance, and providing better support for diverse operating systems.

Mer finns att läsa här:
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005593/network-and-i-o/ethernet-products.html
https://ark.intel.com/products/82185/Intel-Ethernet-Connection-I2j19-LM

Hjälpte det?