Intels nya generation av Atom-processorer med Silvermont-arkitektur har börjat leta sig ut på systembyggarterritorium i form av moderkort med fastlödda kretsar. Gigabyte GA-J1800N-D2H är ett miniITX-moderkort med dubbelkärnig och passivt kyld Intel Celeron-processor, passande för exempelvis en HTPC.

Intel designade sin Bay Trail-familj med Atom-processorer för att vara skalbara mellan allt från smartphones till stationära datorer, och vi börjar få se allt fler lösningar med de strömsnåla Silvermont-baserade processorerna på marknaden, bland annat i färdiga HTPC- eller desktoplösningar. Men för den som själv vill bygga ett system kring plattformen och välja eget minne och egen lagring kan Gigabytes nya moderkort vara värda en titt.

9580_m

GA-J1800N-D2H bygger som namnet antyder kring en Intel Celeron J1800 ur Bay Trail-familjen. Det innebär Silvermont-arkitektur i 22 nanometer med 1 megabyte cache, två kärnor och en klockfrekvens på 2,41 gigahertz eller 2,58 gigahertz under turbo. Detta paras ihop med en Intel HD 4000-grafikkrets, och processorns totala TDP ska ligga på 10 watt. Det är lågt nog för att tillåta passiv kylning, och den fastlödda processorn täcks av en svart kylfläns.

Moderkortet är i miniITX-format och har en ensam ordinarie PCIe X1-plats som får sällskap av en miniPCIe x1 för exempelvis trådlösa nätverkskort. Det finns inte plats för fullstora DIMM-moduler, utan minnet ansluts via DDR3-SODIMM-moduler, och det finns plats för två stycken för en rekommenderad maximal mängd på 8 gigabyte. Lagring kan anslutas via två SATA 3 Gbps-portar

9581_m

Moderkortets I/O-panel pryds med en ethernet-port för nätverk, dubbla USB 2.0-portar, en USB 3.0-port och 3,5-millimeterspluggar för ljud ut, mikrofon och line in. Video finns via en HDMI och en VGA-port, och intressant nog är moderkortet utrustat med två individuella PS/2-anslutningar för mus respektive tangentbord.

Vad moderkortet kommer kosta är fortfarande oklart, men om det ska kunna konkurrera med moderkort för AMD:s strömsnåla APU-kretsar eller instegsmodeller för Intels tyngre processorer hoppas vi på åtminstone under tusenlappen. Moderkortet bör vara på väg till svenska butiker i skrivande stund.

Mer information finns på Gigabytes produktsida.


Relaterade nyheter

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Tempel-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Äntligen börjar vi se lite baytrail. Jag skulle vilja se hur CPU prestandan är jämfört med atom, och jämfört med dagens långsammaste celeron processorer.

Tempel
Medlem
Tempel

Vore mer intressant att se hur det presterar mot AMDs diton. De har ju lite olika prioriteringar på sina byggen så en jämförelse på att se vad som är bäst utifrån lite olika scenarion.