Gigabyte och den amerikanska återförsäljaren Newegg anklagas för att sälja nätaggregat som exploderar. Enligt en undersökning gjord av Gamers Nexus, är båda företagen rimligtvis medvetna om problemet och säljer ändå produkterna.

YouTube-kanalen Gamers Nexus har publicerat en video där två produkter från Gigabyte demonstreras med allvarliga fel. Video på flera exemplar bevisar hur nätaggregat inte fungerar som tänkt med icke fungerande säkerhetsskydd. Resultatet är att nätaggregatet exploderar internt och riskerar att skada andra komponenter i datorn.

50 procent gick sönder

Kanalen började utforska problemen med GP-P750GM och GP-P850GM under början av detta året. Sedan dess har de testat tio nätaggregat som de köpt från återförsäljaren Newegg eller fått från tittare, varav 50 procent har gått sönder under testerna. De noterar dessutom att Neweggs hemsida är full av användaromdömen som har liknande påståenden om trasiga nätaggregat.

Efter sin granskning konstaterar Gamers Nexus att nätaggregaten är byggda med stora variationer i de interna komponenterna med vissa från okända leverantörer. I videon lyckas de aldrig identifiera en exakt orsak till problemen men konstaterar att en ovanligt hög andel går sönder på explosiva sätt. Problemen uppstår bland annat när nätaggregaten används med mycket hög belastning, då nätaggregatens överbelastningsskydd inte aktiveras. Efter en fråga till Gigabyte bekräftade företaget att deras nätaggregat är designade för att klara mer än vad som anges på produkten. 750 watt-modellen ska till exempel ha ett överbelastningsskydd som aktiveras mellan 825 och 925 watt. Gamers Nexus noterar att detta skyddet inte fungerar i praktiken utan utlöses betydligt senare.

Extrem belastning är sällan ett problem för normala användare som vet hur datorer bör byggas. Skyddet bör ändå finnas för att skydda mot misstag eller fel. Gamers Nexus påpekar dock att många användaromdömen på Newegg sannolikt kommer från mer normal användning. De noterar också att ett av deras testade nätaggregat slutade fungera vid 60 procents belastning, efter en tids problemfri hög belastning.

Sägs ha dumpats till konsumenter

Problemen med nätaggregaten förvärras av att Gigabyte inte har återkallat produkterna och att återförsäljaren Newegg anklagas för att ha medvetet inkluderat de potentiellt felaktiga nätaggregaten med hett eftertraktade grafikkort, utan att konsumenter kunde välja bort dem. Det verkar alltså som att defekta produkter har dumpats till konsumenter.

Det är oklart hur många defekta produkter som finns bland konsumenter och om problemet påverkar andra regioner än USA. NordicHardware har kontaktat Gigabyte för svar men inte mottagit något innan publiceringen av denna artikeln.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid