Gigabyte P67A-UD7 ser ut att bli ett av de tyngre moderkortsmodellerna på marknaden när Sandy Bridge lanseras. Nu har det publicerats en sällsynt detaljerad förhandstitt på Gigabytes toppmodell som synar kortet i sömmarna, inte minst dess strömdel på 24 faser och kortets kylning, med gott betyg.

Förhandstitten som publicerats på XtremeSystems forum är gjort utan någon processor från Intel som än idag inte får visas för allmänheten. Men användaren sin0822 har gått in på djupet i sin undersökning av moderkortet, inte minst en grundlig genomgång av Sandy Bridge nya krav på moderkortens strömdelar. Något Gigabyte tacklat med hela 24 analoga strömfaser på sitt mattsvarta P67A-UD7 moderkort. En lösning som har potential att förse ett 10-tal Core i7-processorer med tillräckligt mycket ström för att trivas fint. Men här är de dedikerade för en ensam Sandy Bridge CPU. Utan processor går det inte att dra allt för stora slutsatser av Gigabytes strömdel, men man borde inte få några problem med strömförsörjning åtminstone.

ud71155

Vi får även en närmare titt på Gigabytes lösning för SLI och CrossFire-stöd där man trots Sandy Bridge bristande antal PCIe kanaler fått till stöd för 3-vägs SLI och CrossFireX. Detta genom NVIDIAs NF200 bryggkrets som förser kortet PCIe x16 platser med extra bandbredd.

Stöd för UEFI i framtida uppdateringar

Gigabyte blev som bekant inte klara med sin UEFI BIOS inför lanseringen av Sandy Bridge. Något som onekligen skulle bli något av en akilleshäl i kampen med huvudkonkurrenten ASUS. Men tillverkaren har gjort det bästa möjliga av situationen. Först och främst har man försett Gigabyte P67A-UD7 med dubbla BIOS-kretsar och för det andra är de uppgraderingsbara med UEFI. När Gigabyte kommer med UEFI-uppdatering för sitt moderkort kan vi bara vänta och se.

dualbiossmall
Dubbla BIOS-kretsar med UEFI-stöd

Även moderkortets kylning får sig en genomgång där man med lite separata motstånd testade att värma upp den värmerörs baserade kylningen, även detta med gott resultat.

En klart intressant genom gång av Gigabytes kanske mest eftertraktade Sandy Bridge-moderkort. Hela förhandstitten med mer information finns att hitta på XtremeSystems.

p67aud7

Relaterade artiklar:
Gigabyte visar upp armada av LGA1155 moderkort

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
TempelAnton Karmehedflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

utbytbart till effi.
då kanske ett kort är aktuellt ändå 🙂

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja det var faktiskt lite oväntat men förståeligt om man nu inte vill tappa en av de tyngsta fördelarna med nästa generations moderkort. Jag tar nästan för givet att man har samma bestyckning på sina billigare modeller (inte dubbla BIOS, men i alla fall UEFI kompatibla), vilket jag ska gräva lite mer i.[/quote]

Kan alltid fråga om de är intresserade av en beta testare för nya modekort 😉

Medlem
Calle2003

Detta moderkort blir tämligen ointressant när LGA 2011 med 40x PCI-E 3.0 kanaler har lanserats. 8)

Tempel
Medlem
Tempel

Det är ju frågan om LGA2011 blir en sådan volymprodukt för vanliga konsumenter att det blir något dopp i pris att tala om. Det är ju ändå prylar som skall toppa LGA1155 och där ligger ju moderkorten i prestandasegmentet över 3k redan idag och det här är saker som kommer toppa dom annars finns ingen anledning till att gå på just LGA2011, mao lite högre i pris ändå. 4k för moderkortet plus CPU… Börjar luta åt 15k bara för dom två.