Gigabyte har lanserat ett Windows-program kallat DRM Fix Tool, som kan stänga av de effektiva E-kärnorna i Intel Alder Lake. Det ska göra det enklare att få bra prestanda och undvika problem med DRM som dykt upp i spel på den nya plattformen.

Intel Alder Lake är en plattform som har många stora nyheter, inklusive PCIe 5, DDR5 och kärnor av olika storlek. P-kärnor är stora prestandakärnor medan E-kärnor är energieffektiva kärnor för bakgrundsprocesser och mindre krävande uppdrag. E-kärnorna har dessvärre visat sig vara ett problem för kompatibilitet. De har gjort att vissa gamla program har vägrat köra ordentligt eller att program och spel blivit så förvirrade att prestandan har påverkats avsevärt. Ett exempel är Assasins Creed: Valhalla som vägrade starta när plattformen lanserades. Detta var väl känt av Intel och var till och med något som företaget påpekade vid lanseringen.

Parkera E-kärnor

Spel som inte fungerar, även efter uppdateringar för att fixa liknande problem:

Assassin’s Creed: Valhalla

eFootball PES 2020

Fernbus Simulator

Lost in Random

Madden 22

Need for Speed – Hot Pursuit Remastered

Sea of Solitude

Listan över spel som inte funkar som de ska med de nya E-kärnorna är lång. En rekommenderad lösning för att spela spelen har helt enkelt har varit att inaktivera alla E-kärnor. Det kan användare enklast göra genom sitt moderkorts BIOS. Det är en krånglig lösning som kräver att användaren går tillbaka in i BIOS för att aktivera kärnorna igen, om de inte ska förbli oanvända. Nu har alltså Gigabyte hittat en bättre lösning. En ny mjukvara (ladda ner) ska vara kompatibel med företagets Z690-moderkort. Med moderkortens senaste firmware går det att inaktivera E-kärnorna direkt från Windows. DRM Fix Tool, som mjukvaran kallas, finns att ladda ner från Gigabytes hemsida. Programmet är mindre än en megabyte stort och kräver ingen installation. Det ger användare två alternativ för att ”parkera” eller ”avparkera” E-kärnorna, så att de inte skapar de numera kända problemen.

Gigabytes nya mjukvara funkar inte med något annat moderkort i dagsläget men om det visar sig vara en ”bra” lösning kan vi kanske se fram emot fler liknande lösningar från konkurrenterna. Med det sagt vore det givetvis bättre om Intel, Microsoft och/eller moderkortstillverkare kunde hitta en mer permanent och automatisk lösning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid