Gigabyte Cup 2008 som vi tidigare rapporterat om här på NordicHardware hade sin nordenfinal under helgen som gick i Stockholm. Fem finalister hade samlats i Sicklas köpcenter för att tävla om en resa til Taiwain och den internationella finalen.

Intresset för överklockning i Sverige ökar ständigt och överklockare blir en allt viktigare målgrupp för de stora tillverkarna. Särskilt på moderkortssidan så är konkurrensen extra hård. Då moderkort med samma chipsset ofta presterar väldigt lika, försöker tillverkarna locka köpare med andra saker. Ofta handlar det om special funktioner eller extra tillbehör. Men ändå har det blivit just överklockning som är det absolut största dragplåstret. Ganska logiskt då ett moderkort med dålig kvalité och dåliga komponenter, inte klockar lika bra. Fler och fler entusiast moderkort från en mängd tillverkare har börjat dyka upp och nu försöker man också att locka köpare och marknadsföra sina produkter genom olika överklockningstävlingar.


Både Asus och MSI har arrangerat tävlingar som vi rapporterat om tidigare här på Nordichardware. Idag var det då dags för Gigabytes tävling. Nämligen Gigabyte Cup 2008. Under ungefär en månads tid har man kunnat skicka in resultat till Gigabyte och sedan valdes de 5 bästa ut till finalen. Idag var de 5 finalisterna på plats på PC City i Sickla, och NordicHardware var givetvis på plats.


Inne på PC City så hade man ställt upp ett långbord där de 5
testsystemen stod uppställda och samtliga finalister var på plats. Vid
ena sidan så fanns ett prisbord med diverse hårdvara, mest moderkort
och grafikkort men även nätaggregat, hårdiskar och DVD-spelare.

Innan sjävla tävlingen skulle dra igång så passade vi på att
hälsa på finalisterna och prata lite snabbt om deras tidigare klockning.

Morgan Wetterstrand
använde sig av P35-DQ6 och en E6600 för att ta sig till finalen.
Fredrik Ekberg
använde sig av EP45-DS3 och en E8400 för att nå finalen.
Jonas Klar använde
sig av ett X48-Dq6 och en E6320 för att ta sig till final.

Johan Schagerström
använde ett P35-DS4 och en Q6600 under uttagningarna.
Fredrik Lidén
använde sig av G33M och en E2140 för att nå finalen.

Reglerna för tävlingen var att nå högst klockfrekvens med en
stabil Superpi 1.5 4M. Om två skulle hamna på samma klockfrekvens så
skulle Superpi tiden avgöra. Risken för att två stycken skulle hamna på
samma är ändå väldigt liten.

Testsystemet som skulle användas vid tävlingen bestod av
följande.

Hårdvara
Moderkort Gigabyte GA
EP45-DS4
Processor Intel Core 2
Quad QX9650
Minne Kingston
KHX8500D2K2
Grafikkort Gigabyte
9500GT N95TD3-512H
Nätaggregat Gigabyte Odin
Pro 800 Watt
Hårddisk Samsung 250GB
Övrigt Skärm,
tangentbord, mus
Mjukvara
Operativsystem Windows XP
(SP2)
Benchmark Super Pi MOD
1.5 XS
3Dmark06 v1.1.0
Grafikdrivrutiner Nvidia
Forceware v177.79
Verktyg Easy Tune 6
Set FSB 2.1.69.2
MEMSet 3.5
CPU-Z v1.46
GPU-Z v0.2.6
Rivatuner v2.09

Innan tävlingen började så fick alla ungefär en halvtimme på sig att pilla på testsystemen. Testa lite olika inställningar och även börja klocka om man nu ville det. När tävlingen sedan startade så nollställde samtliga sina system och sedan hade man 30min på sig att få fram så hög klockfrekvens som möjligt.

Efter ungefär 15min så hade Fredrik Ekberg skaffat sig en ledning genom att trycka upp sin processor i 4491 Mhz. Resten av fältet hamnade lite efter där både Jonas Klar och Johan Schagerström var på en delad andraplats med ungefär 4325 Mhz. I det här läget hade Morgan Wetterstand och Fredrik Lidén ännu inte lyckats få till något resultat.

När det endast återstår 5min kvar av tävlingen så har Fredrik rykt ifrån i ledningen och prickat ett resultat på mäktiga 4550MHz. Tvåa var Johan med 4440MHz och trea Jonas med sitt tidigare 3250MHz. Morgan och Fredrik hade fortfarande inte fått några fungerande resultat.

Efter 30min klockning så hade Fredrik lyckats finputsa sitt vinnande resultat och stannade på 4570MHz och tar därmed hem segern med god marginal till tvåan Johan, med sina 4440 Mhz. Jonas stannade på sina 4325MHz och Morgan och Fredrik står båda resultatlösa.


Nu när själva huvudtävlingen var avslutat så fanns ytterligare en tävling. Om man hade med sig egen kylning så kunde man prova på att köra lite värre saker. Jonas och Fredrik hade med sig varsin LN2 pot och satte genast igång att försöka klocka sina QX9650 till högre höjder. Fredrik hade med sig en egen vattenkylning och Morgan valde att fortsätta med den luftkylning som användes under huvudtävlingen.

Tillslut så stod Fredrik Ekberg som segrare även i den andra tävlingen, efter att ha lyckats pressa upp sin QX9650 till ungefär 5,4GHz. Jonas Klar, som också använde sig av kväve, lyckades tyvärr inte lika bra och fick inte fram något resultat. Trots att han använde två olika moderkort och två olika processorer.


Förutom själva överklockningen så fanns det även en tävling för alla besökare. De som lyckades svara rätt på ett par frågor och sedan lämnade in sin lapp, var med i en utlottning av lite olika priser.

Två PC City besökare blev lyckliga ägare till varsin Gigabyte luftmadrass.

Vinnaren Fredrik Ekberg, vinner en resa till Taipei i Taiwan för att representera Sverige i Gigabyte Cup. Han fick också med sig ett presentkort på 1000kr från PC-City.

Tvåa Johan Schagerström åker hem med en Intel Core 2 Duo X6800 i bagaget. Även han fick ett presentkort på PC City fast på 500kr..

Trea i tävlingen blev vår egen Jonas ”Mean Machine” Klar. Som får med sig ett GA EP45-DS4 hem. Även han fick ett presentkort på 500kr.


Vi passade på att ta en lite pratstund med en av arrangörerna, nämligen Joachim Davidsson som jobbar på Gigabyte. Han säger att överklockningstävlingar som denna kommer att bli allt vanligare i framtiden och Gigabyte kommer givetvis att fortsätta att arrangera tävlingar, Entusiasterna blir en allt viktigare målgrupp och överklockning är ett bra sätt att profilera sig på. ”Vi hoppas kunna ha ännu bättre tävling nästa år” nämner han och lovar att det kommer fler tävlingar.

Han nämner också att Gigabyte planerar att visa upp sina nya produkter på Dreamhack och även arrangera tävlingar i sin monter. Han vill inte säga för mycket men utesluter inte att det kan bli överklockningstävling eller eventuellt live överklockning.

Bessie Lin, Urban Skytt och Joachim Davidsson på Gigabyte tackar för sig.

Till sist tackade vi Joachim, Bessie och Urban på Gigabyte, för en trevlig dag i Sickla och så önskar vi Fredrik Ekberg, lycka till i Taiwan.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid