gigabyte_osmium_banner

Utöver sina datorkomponenter erbjuder Taiwanesiska Gigabyte även gaminginriktad kringutrustning under varumärket Aivia. Den här gången är det Osmium, företagets första mekaniska tangentbord, som hamnar under luppen och tar plats i Svenska tangentbordsguiden.

Denna gången är det alltså Gigabyte med sitt mekaniska tangentbord Aivia Osmium som tar plats i Sveriges största jämförande test av gamingtangentbord. Gigabyte producerar en mängd olika produkter till datorer, men är framförallt kända för sina moderkort. Men de tillverkar också kringutrustning och har gjort det under en längre tid. Aivia Osmium markerar startskottet för mekaniska tangentbord under Gigabytes flagga.

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där du kan läsa mer om Gigabyte Aivia Osmium.

Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Gigabyte Aivia Osmium

Osmium_1

Egenskaper Gigabyte Aivia Osmium
Brytare Cherry MX Brown
Tangentbelysning Ja, enfärgad vit
USB-hub/ljud 1 x USB 2.0 utgång, 1 X USB 3.0 utgång
ljud in/ut
Makrotangenter Ja, 5st
Mediatangenter Nej, Fn-funktion + volymscrollhjul
Inbyggt minne Ja
Mått 454 x 257 x 45 mm
Kabel 2 meter
Anslutning 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 , 2 x 3.5mm
Cirkapris 1 150 SEK

Gigabyte har skapat ett tangentbord som känns välbyggt och erbjuder ett par minst sagt udda finesser. Aivia Osmium kommer nämligen med två stycken scrollhjul som ser ut att komma direkt från en datormus. Den ena agerar volymkontroll och den andra ställer intensiteten på tangentbelysningen. Om man klickar på dessa så kan man slå av och på volymen eller belysningen.

Aivia Osmium kommer utrustat med flertalet portar. En USB 2.0, ljud in/ut och faktiskt en USB 3.0 port. USB 3.0 porten sitter i bakkant medans resterande portar sitter placerade på den högra sidan av tangentbordet. Denna placering gör att kablar och enheter anslutna till portarna lätt hamnar i vägen för musen.

Tangentbordet har bra ergonomiska egenskaper med ett stort handledsstöd och går att höja både i fram och bakkant. Mindre behagligt är de starka dioderna som lyser upp logotypen och caps, scroll, num-lock som i många vinklar blir bländande eller en irriterande ljuspunkt i ögonvrån. Tangentbordet kommer utrustat med fem stycken makrotangenter som sitter placerade ovanför F-tangenterna. Dessa sitter dock lite väl långt ifrån WASD-klustret vilket resulterar i att de inte är särskilt smidiga att använda sig av i stressiga spelmiljöer. Mjukvaran är inte heller smidig att använda utan känns klumpig och ointuitiv.

Välbyggt men ogenomtänkt

Gigabyte Aivia Osmium är överlag ett välbyggt tangentbord, som sig bör när priset ligger norr om tusenlappen. Men det finns negativa aspekter som är svåra att bortse från, exempelvis de bländande dioderna, makrotangenternas och portarnas placering och den osmidiga mjukvaran. Aivia Osmium lever inte riktigt upp till förväntningarna konkurrerande modeller har satt när det kommer till funktionalitet och finess i förhållande till pris. Om du vill läsa mer om Aivia Osmium i förhållande till andra tangentbord i samma prisklass kan du med fördel ta och kika in i Svenska tangentbordsguiden.

Osmium_2

”Gigabyte Aivia Osmium är ett välbyggt tangentbord som ligger tryggt på skrivbordet med sin rejäla vikt. Men trots ett bra handledsstöd och mängder av värdefulla funktioner så lyser bristerna igenom på sina ställen, såsom den opraktiska portplaceringen, tveksamma mjukvaran och de blandade diodtyperna. Var för sig kan man leva med dessa men tillsammans så drar de ner helhetskänslan av tangentbordet rejält.” – Svenska Tangentbordsguiden 2015-02-03

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbords-guiden

Vår senaste uppdatering av Svenska tangentbordsguiden förändrar inte våra rekommendationer och utmärkelser. Aivia Osmium når inte upp till de nivåer som konkurrerande modeller har satt för vad vi kan förväntar oss av ett tangentbord i denna prisklassen.

Marknadsanalys 2015-02-03

På marknaden har inte läget förändrats särskilt mycket sedan den senaste uppdateringen. Das Keyboard har annonserat ut en TKL-modell och TT Esports har släppt information om ett kombo-kit med mus och tangentbord som instegsmodell för nya spelare. I övrigt verkar det som att tillverkarna släppte sina nya modeller under CES och nu fokuserar på att få ut tangentborden på marknaden. Vi har inte sett till några nya modeller på den svenska marknaden och troligen dröjer det veckor innan vi får se nya tangentbord på lagerhyllorna.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid