Vi har idag fått ta del av ett pressmeddelande från tillverkaren Gigabyte som berättar om deras senaste alster på grafikkortsmarknaden.
Det är verkligen inte vilket grafikkort som helst vi pratar om heller, Gigabyte har nämligen som första tillverkare lyckats implementera NVIDIAs SLI-teknik på ett och samma grafikkort.


Gigabyte 3D1 använder sig nämligen av två grafikkortskretsar på samma kort (PCB – Printed Circuit Board). De grafikkretsar man använder sig av är NVIDIAs GeForce 6600GT som tillsammans ger imponerande prestanda.
Det är än så länge dåligt med tekniska detaljer kring Gigabyte 3D1 men följande gick att läsa i deras pressrelease.


”Taipei, Taiwan—GIGABYTE technology innovates the world NO.1
3DMark 2003 performance graphics card of the world which uses 2 pcs Nvidia 6600GT GPU in one card and named “3D1”. It is the only one 6600GT card built with 256MB DDR III memory and supported 256bit memory bandwidth as well. “3D1” is the performance champion in visual gaming world definitely compared with other competing graphics cards.”


Uttalandet om minnesbandbredden kan vi dock diskutera då vi inte vet hur de två grafikkretsarna delar på minnesbandbredden. Eller om de överhuvudtaget delar på den, det är mycket möjligt att 3D1 mer eller mindre ses som två separata grafikkort inte bara i mjukvara utan även hårdvarumässigt.
Huruvida de två kärnorna är isolerade från varandra och binds samman av en ”integrerad SLI-brygga” återstår dock att se.


Gigabyte har i sitt pressmeddelande publicerat en del prestandaresultat som man fått fram genom egna tester och prestandan för Gigabyte 3D1 är onekligen mycket imponerande.Kortet är i 3Dmark03 snabbare än två vanliga GeForce 6600GT-kort i SLI och markant snabbare än ATI och NVIDIAs high-end grafikkort, X850 XT resp. 6800 Ultra.
Gigabyte lovar samtidigt att priset på Gigabyte 3D1 ska vara märkbart lägre än för två separata 6600GT-kort, vilket låter logiskt. Men det ska även vara en billigare lösning än ett X850 XT eller 6800 Ultra vilket helt klart gör kortet högintressant!


Som vi nämnt finns det dåligt med teknisk information om kortet men specifikationerna är följande.


Specifikationer: Gigabyte 3D1
GPU – Dual 6600GT
Memory Size – 256MB DDR III
Memory Bandwidth – 256bit
Memory Clock – 600 MHz
Core Clock – 500 MHz
Direct X – 9.0C
D-SUB – Yes
HDTV – Yes
DVI Port – DVI-I


Huruvida Gigabyte 3D1 går att använda i ett vanligt PCIe x16-moderkort eller om det kräver ett SLI-kapabelt moderkort är ännu oklart. Men vi gissar på att det krävs SLI-kompabilitet då Gigabyte planerar att sälja en paketlösning med Gigabyte 3D1 och moderkortet Gigabyte K8NXP-SLI.


Vi väntar för tillfället på ordentliga bilder och mer information kring Gigabyte 3D1 men för dem som är intresserade av kortets fysiska design finns det ett par lågupplösta bilder tillgängliga på Tomshardware.


Men om de uppgifter och indikationer vi hittills fått från Gigabyte stämmer är detta onekligen en superintressant lösning som förmodligen många tillverkare kommer vilja kopiera.
Vi återkommer med mer information när den når oss, vi har skickat en del frågor till Gigabyte där vi bland annat tar upp prisuppgifter och mer tekniska detaljer. Förhoppningsvis får vi svar på dessa snart, men tills dess är det fritt fram att spekulera i forumet.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid