Välkända överklockaren Der8auer har testat hur långt Nvidias purfärska Geforce RTX 2080 kan nå med hjälp av torris och hårdvarumodifikationer till grafikkortets voltregulator.

Det var bara en tidsfråga innan Nvidias nya Turing-baserade grafikkort pressades till gränsen av överklockare med tillgång till flytande kväve och annan exotisk kylning. Under förra veckan lyckades överklockaren ”Kingpin” sätta fem nya världsrekord för prestanda i testsviten 3DMark med hjälp av ett Geforce RTX 2080 Ti och flytande kväve.

Nu har syskonet RTX 2080 i överklockaren Der8auers händer pressats så långt det kan. Överklockaren använde sig av 3M Novec-vätska tillsammans med torris för att hålla grafikkortet så svalt som möjligt under processen. Även alkoholbaserad vätska som aceton kan användas istället för Novec-vätskan. Dock valdes aceton och liknande vätskor bort då de är strömförande samt att Der8auer kände för att ha en lite trevligare arbetsplats.

Även en hårdvarumodifikation för att kunna leverera mer volt till grafikprocessorn utfördes. Dock påpekar överklockaren i sin video att den ökade strömkonsumtionen jämfört med den extra prestandan som kunde levereras efter operationen helt enkelt inte är värt risken.

Innan överklockningen med hjälp av 3M Novec och torris utfördes testade Der8auer hur långt han kunde pressa grafikkorten under sin vanliga luftkylning samt under mer traditionell vattenkylning. Den högsta stabila klockfrekvensen med både luftkylning och vattenkylning blev densamma, 2 100 megahertz (MHz), däremot sänktes strömförbrukningen en aning när kortet var vätskekylt.

Med torris lyckades kortet nå en maximal klockfrekvens på 2 340 MHz på grafikprocessorn och 16 000 MHz effektiv klockfrekvens på videominnet. Generellt sett ökades prestandan med omkring 20,9 procent jämfört med fabriksutförandet. Däremot ökade strömförbrukningen på nästan 50 procent.

RTX 2080
Ljusblå linje = Antal bildrutor per sekund (fps).
Mörkblå linje = Strömkonsumtion.

De8auer yrkar på att grafikkortet är satt till en mer eller mindre optimal balans mellan prestanda och strömförbrukning direkt från fabrik. Han menar även att användare av Geforce RTX 2080 (Ti) inte kommer att hjälpas markant av vattenblock monterade på sina nya grafikkort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid