Nvidia börjar äntligen bli redo att lansera sin fullsmetade Maxwell GPU på grafikkortsmarknaden och en av modellerna som sägs komma ut på marknaden de närmaste månaderna är Geforce GTX Titan X. Grafikkortet kan komma att lanseras redan i slutet på mars med 6 gigabyte grafikminne till en minst sagt väl tilltagen prislapp.

Enligt uppgifter från kinesiska webtidningen EXPreview ska Nvidias planer omfatta ett riktpris på 1 350 dollar, motsvarande drygt 11 000 svenska kronor utan moms. Detta skulle göra grafikkortet till det dyraste i Nvidias konsumentfamilj – Titan Z räknas inte som ett konsumentgrafikkort. Men även göra Titan X till ytterligare några tusenlappar dyrare än den andliga företrädaren Geforce GTX Titan Black Edition som sedan sin lansering legat på en prislapp runt 9 000 kronor inklusive moms.

Geforce GTX Titan X är inte ett helt bekräftat namn för Nvidias kommande monsterkort men vad som är desto mer klart är att kortet huserar Nvidias omtalade GM200 GPU. En grafikkrets som i fullt upplåst modell ska få 3 072 cuda-kärnor och förses med upp till 12 gigabyte GDDR5-grafikminne.

Det är oklart om introduktionsmodellen av GTX Titan X får alla sina cuda-kärnor upplåsta eller levereras med något beräkningskluster avstängt. Det som däremot redan ska vara spikat är antalet minneskapslar på kortet. Nvidia sägs nämligen avvakta med en 12 gigabytes modell och istället starta med en modell med 6 gigabyte grafikminne – med andra ord samma minnesmängd som på Titan Black. En modell med 12 gigabyte grafikminne väntas däremot dyka upp vid senare datum.

Geforce_GTX_Titan_Black_004

Först ut med 6 gigabyte grafikminne

Fullversionen av Nvidias GM200 GPU lär prestera något i hästväg och att ett kort med en så pass avancerad GPU med hela 6 gigabyte grafikminne blir en påkostad historia är knappast en överraskning. Det är däremot lite oroväckande om Nvidia försöker pressa priserna ytterligare mot nuvarande toppmodeller i Titan-familjen.

Det är fortfarnade flera månader kvar tills vi får se Nvidias nya Titan-kort i butiker och mycket kan hända tills dess. Tillverkaren har för vana att hålla in i det sista på sina prissättningar och vi skulle bli mycket förvånade om riktpriset på 1350 dollar är helt spikat i skrivande stund. Räkna däremot med att få hosta upp rejält med slantar för en möjlighet att baxa in fullversionen av Nvidias Maxwell-GPU i din dator.

Källa: EXPreview

Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
DoktorbLoppanHS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Inte dåligt! 🙂
Nått jag tänkt på ang dom nya monstrena som ska komma, Titan X och R9-380X, är om dessa kommer hålla sej inom ramarna för strömförbrukning som EU satte upp härom året?

Jag tycker mej iaf bestämt minnas att NHW rapporterade om att EU ville reglera strömförbrukning för grafikkort, och om jag inte minns fel så ska dessa regler redan ha trädit i kraft.
EDIT: Här var den ja: https://www.nordichardware.se/Grafik/uppdaterad-eu-kommissionen-kan-saetta-stopp-foer-framtida-grafikkort-exklusivt.html

LoppanH
Medlem
LoppanH

Dom kan aldrig stoppa oss systembyggare om dom finns att köpa 🙂

Doktorb
Gäst
Doktorb

[quote name=”S0urcerr0R”]Inte dåligt! 🙂
Nått jag tänkt på ang dom nya monstrena som ska komma, Titan X och R9-380X, är om dessa kommer hålla sej inom ramarna för strömförbrukning som EU satte upp härom året?

Jag tycker mej iaf bestämt minnas att NHW rapporterade om att EU ville reglera strömförbrukning för grafikkort, och om jag inte minns fel så ska dessa regler redan ha trädit i kraft.
EDIT: Här var den ja: https://www.nordichardware.se/Grafik/uppdaterad-eu-kommissionen-kan-saetta-stopp-foer-framtida-grafikkort-exklusivt.html%5B/quote%5D

Fast de satt väl inte upp det? det var ju endast ett lagförslag och vad jag har läst så fick inte EU igenom det.

Medlem
Arne Berg

det finns begränsningar från eu på hur mycket en apparat får dra men handlar om viloläget (tror inte dom fick igenom det med max watt på en dator)