Nvidias värstinggrafikkort Geforce GTX Titan kommer inom en inte allt för avlägsen framtid släppas i en uppgraderad modell som med namnet Titan X blir det kraftfullaste kortet i tillverkarens flotta. Nu säger rykten att Nvidia med inspiration från sina partners satsar på en kylare med semipassiv drift som även användaren själv kan styra.

Flera av Nvidias partners har idag utrustat sina Maxwell-baserade grafikkort i Geforce GTX 900-familjen med semipassiva kylare. Vilket kort och gott betyder att kylarens fläkt/fläktar helt sonika stängs av vid lägre belastning och låga GPU-temperaturer.

Nvidia har sett hur tekniken kan användas inte bara för att sänka ljudnivån under vila utan tack vare Maxwell-arkitekturens energieffektiva arkitektur även nyttjas vid mildare belastning i spel och applikationer. I vanlig ordning tillåter dock Nvidia inga tredjepartskylare för sina grafikkort i Titan-familjen och har därför beslutat sig för att implementera sin egen variant av semipassiv drift i nästa generations Titan-kort.

Kan styras av användarna självaGeforceGTXTitan

Geforce GTX Titan X ska få en referenskylare vars fläkt kan stängas av helt för ljudlös drift men till skillnad mot de flesta tredjepartslösningar har Nvidia valt att standardisera en mjukvarubaserad lösning för sin fläktstyrning. Detta betyder att man i framtida drivrutiner kommer att lägga in specifika fläktprofiler för semipassiv drift, profiler som användaren själv kan välja att aktivera eller för den delen själva skräddarsy efter egna behov och preferenser.

En egenkomponerad fläktkurva skulle exempelvis kunna starta fläkten vid 60 graders GPU-temperatur vid väldigt lågt varvtal för att sedan sakta öka i frekvens beroende på olika temperaturnivåer. Vilket tillsammans med den inledningsvis passiva driften bör kunna ge extremt effektiv kylning kontra ljudnivå.

Som en mjukvarubaserad standard i sina drivrutiner öppnar det även upp för partnertillverkare att skapa egna applikationer och profiler för användare, en klart positiv utveckling för kommande Nvidia-grafikkort som redan idag ofta håller mycket låga ljudnivåer.

Källa: TechPowerUp

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid