GeForce GTX 590 fick en något knackig start när flera testexemplar av grafikkortet fick sätta livet till under tidiga överklockningstester hos media. Just som NVIDIA såg ut att ha ridit ut stormen med en BIOS-uppdatering kommer nästa dråpslag där det nya flaggskeppet blivit fångad framför en infraröd värmekamera med 111,9 grader på displayen.

NVIDIA släppte en BIOS-uppdatering som skulle lösa problemet med överhettande grafikkort och överbelastade strömregulatorer men när franska Hardware.fr gjorde en djupare temperaturanalys av GeForce GTX 590 fick man oroväckande resultat. Grafikkortet knögades in i ett Antec Sonata-chassi med relativt dålig luftcirkulation för att ge ett verklighetstroget värstascenario. Med både frekvenser och spänningar på referensvärden klättrade grafikkortets grafikkretsar en bit över 90 grader celsius, men värre skulle det bli.

asusgeforcegtx590ubs01

Med sin infraröda värmekamera kunde man spika den högsta temperaturen på kortet till hela 111,9 grader celsius, inte helt oväntat var den varmaste punkten mitt mellan GPU-kretsarna, där vi hittar kortets strömförsörjning.

I samma test gav Radeon HD 6990 en maximal temperatur på 90,3 grader celsius, då på sin ena grafikkrets. I överklockningsläget där kortet ska dra hela 75 watt mer än GeForce GTX 590 ökade den högst uppmätta temperaturen till 96,1 grader celsius. Även denna gång var det grafikkretsarna som blev varmast på AMD-kortet.

6990vs590
GeForce GTX 590 (365W spec.) vs. Radeon HD 6990 (375W spec.)

Vi kan av detta dra flera slutsatser, att både AMD och NVIDIA kämpar febrilt för att hålla sin nya generations monstergrafikkort svala. Både har också valt en kylardesign som ökar temperaturerna på kringliggande komponenter ganska avsevärt, både är närmast lika goda kålsupare i detta fallet men även här verkar NVIDIA vara snäppet värre. Slutligen ser det ut som att GeForce GTX 590 onekligen har problem att hålla sina strömregulatorer tillräckligt kylda.

Hur stort problem detta är i längden för NVIDIA:s nya monsterkort är svårt att säga. Men oavsett om man köper ett Radeon HD 6990 eller ett GeForce GTX 590 ska man se till att ha ett rejält välventilerat chassi.

Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TempelBlackGoatphudenLaglordenzowix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Dom borde ju satt en grill på precis som med GTX480 så skulle vi äntligen få se att ett grafikkort kan steka ägg? 😀

zowix
Medlem
zowix

Absolut, hundra grader måste det ju gå att fixa ägget man inte lyckats steka i pannan. 😛

Tempel
Medlem
Tempel

Skrämande höga siffror och man ser ju tydligt hur GeForcekortet påverkar andra kretsar rejält, kolla bara minnena…

Laglorden
Medlem
Laglorden

Heh, jag är förvånad 6990 kortet ens går att knöka in i en Antec Sonata låda… eller har de ”moddat” den på nåt sätt? Typ sågat av hårddisk-buren?

Dessutom bör man inte köra med sidopanelen bortskruvad… (om man bryr sig om luftflöden)

Jag tror mig hört Nvidia-chip är designade för att klara högre temperaturer… eller det kanske var högre temperaturer än cpuer?

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Har själv ägt ett antec sonata 3 chassi och luftflödet är fruktansvärt. Denna info gör att man börjar fundera på om man underdimensionerat framtida vattenkylning.

Mattias Halvarsson
Medlem
Mattias Halvarsson

Verkar vara vatten som gäller för dessa kort 😛
Tur det finns radiatorer, så man slipper kokande vatten i loopen !

Tempel
Medlem
Tempel

@Laglorden. Även om nVidias chip är designade för att tåla höga temperaturer så är ju inte resten av komponenterna i lådan det. Se bara på skillnaden på minnesmodulerna. Att ha det så varmt påverkar livslängd, stabilitet och överklockbarhet.