NVIDIA jobbar febrilt med att få sitt nya grafikkortsflaggskepp GeForce GTX 590 färdigt för lansering den 22 mars. Medan det gröna lägret finslipar de sista detaljerna på grafikkortets dubbla GF110 grafikkretsar har nu den svenska datorbutiken Dustinhome.se lagt ut en tidig produktlistning på ett ASUS-tillverkat GTX 590-kort och prislappen är något utöver det vanliga.

ASUS ENGTX590/3DIS/3GD5 är produktbeteckningen för grafikkortet och även om internetbutiken inte avslöjar några detaljerade specifikationer kan vi konstatera att grafikkortet som väntat utrustas med 3GB GDDR5-minne och att lanseringen väntas ske den 22 mars då Dustinhome.se spikar de första leveranserna till den 23 mars. Prislappen man listar kortet med ligger alltså på hutlösa 7 395 kronor inklusive moms. Skulle dessa siffror stämma kan vi konstatera ett par saker.

GeForce GTX 590 blir kraftfullare än Radeon HD 6990?

Enda sättet NVIDIA kan sälja ett grafikkort för en högre prislapp än AMD:s nyligen lanserade flaggskepp Radeon HD 6990 är om man lyckats frammana ett ännu kraftfullare grafikkort. Samtidigt som vi inte tror att priserna för GeForce GTX 590 kommer att stanna på över 7 000 kronor särskilt länge kan vi inte utläsa det på något annat sätt än att NVIDIA lyckats slå AMD på fingrarna rent prestandamässigt. NVIDIA kommer helt enkelt att lägga sig på en prisnivå som motsvarar kortets prestanda, vilket med dustins priser lovar gott ur denna synvinkel.

590pris

Samtidigt kan vi också konstatera att GeForce GTX 590, som vi tidigare avslöjat, väntas bli en PR-produkt med extremt låg försäljningsvolym. 

AMD säljer idag Radeon HD 6990 för så lågt som 5 800 kronor med ett ursprungligt riktpris på 6 350 kronor. Vi kan inte tänka oss att NVIDIA försöker sälja GeForce GTX 590 för drygt 7 000 kronor, oavsett prestanda. Men den 22 mars lär vi veta med säkerhet veta vilken nivå NVIDIA lägger sitt nya flaggskepp GeForce GTX 590 på, både pris och prestandamässigt.

Uppdatering kl. 14:05:

Vi har precis erhållit ett mail från Dustinhome.se där man nu uttalar sig om den tidigt publicerade informationen och dementerar både pris och leveransdatum.

”Pga. av en miss i hanteringen av denna artikel i vårt affärssystem så offentliggjordes den under en kort tid på vår hemsida med felaktiga uppgifter. Vi har som policy att alltid hålla lanseringsdatum efter uppsatta regler i dialog med tillverkaren och andra eventuellt inblandade partners. Vi dementerar uppgifterna angående pris, produktbenämning och leveransdatum på berörd artikel.”

Relaterad artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
phudenAnton KarmehedMean MachineMcKinley Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Heh, vi vet alla att Dustin tar rejält mycket mer betalt för sina varor än någon annan återförsäljare men om detta är en fingervisning om vad vi har att förvänta oss prismässigt, är jag nog säker på att det blir ett Radeon HD 6990, som kommer att sitta i min burk snart.

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Har även jag bestämt mig för ett 6990 i mitt framtida bygge. Har varit AMD fanboy och om nu 590 ska slå 6990 så tror jag att 590 måste pressas till det yttersta. Isåfall känns ett 6990 som ett bättre val med goda överklockningsmöjligheter på vatten.

Väntar med spänning andra ronden i fajten om världens snabbaste GPU.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Med tanke på att GTX 580 SLI trots allt slår 6990 för det mesta skulle jag bli lite lätt förvånad om ett GTX 590 inte slår 6990. Helt ärligt. Men å andra sidan skalar 6900-serien galet bra med fler kort, så det är inte omöjligt att det blir väldigt jämnt.

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Frågan är till vilket pris och vid vilken strömförbrukning 590 eventuellt slår 6990. Om folk klagar på att 6990 kortet blir varmt så måste ju nästan ett 590 glöda för att kunna leverera.

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

Så en arbetar gör ett misstag och artikeln blir publik, sånt händer. Intressant att Dustin försöker försvara sig genom att säga att de har som policy att alltid följa reglerna (vilket de uppenbart inte gjorde i detta fallet) samt att de publicerad uppgifterna är felaktiga (de flesta uppgifter de lämnade verkade ju rimliga, dvs produktbenämningen och leveransdatum, med en rödflagg angående priset)
Vem lägger medvetet in felaktiga uppgifter i sin produktdatabas 🙂

Kan det vara så att det finns en NH-supporter på insidan?!?