GeForce GTX 590 ska nu vara det bekräftade namnet på NVIDIA:s kommande grafikkortsflaggskepp. Med dubbla GF110 grafikkretsar ska det maffiga grafikkortet bjuda på totalt 1 024 CUDA-kärnor samt 3GB grafikminne. Kanske mest spännande av allt är att lanseringen sägs vara spikad till februari, inom samma tidsram som AMD Radeon HD 6990 väntas ut på marknaden.

NVIDIA:s Fermi-arkitektur har gått från att under 2009 vara något av ett stående skämt till att idag vara fader till en respektingivande grafikkortsfamilj som redan stoltserar med marknadens snabbaste grafikkort med en ensam GPU – GeForce GTX 580.

Nu har grafikkortstillverkaren fått upp farten ordentligt och väntas följa upp sin lansering av prestandakortet GeForce GTX 560 Ti med ett nytt flaggskepp på marknaden. Det nya grafikkortet kommer som väntat utrustas med dubbla grafikkretsar och enligt säkra källor ska namnet vara spikat till GeForce GTX 590.

Många CUDA-kärnor går före höga klockfrekvenser

Det nya grafikkortet kommer att utrustas med två fullfjädrade GF110 grafikkretsar och NVIDIA har valt att inte snåla på beräkningsenheterna. Man satsar på toppmodellen av GF110 med 512 CUDA-kärnor, vilket totalt ger 1 024 CUDA-kärnor och en grafikminnesbuss på 2 x 384-bit.

Anledningen till att NVIDIA valt att satsa på maximalt antal CUDA-kärnor är att detta blir en effektivare lösning än att stänga av beräkningsenheter och öka klockfrekvenserna. GeForce GTX 590 kommer istället att få betydligt lägre klockfrekvenser och spänningar än exempelvis GeForce GTX 580 som använder sig av en ensam GF110 GPU. Det är en ganska uppenbar uppoffring med tanke på att GTX 580 har en specificerad strömförbrukning på 244 watt, med en ensam GPU.

gf1102

GTX 590 GTX 580 GTX 480 GTX 285
Tillverkningsteknik 40nm 40nm 40nm 55nm
Kärnstorlek 2 x 529 mm2* 529 mm2* 529 mm2* 470 mm2
Transistorer 2 x 3 000 milj. 3 000 milj. 3 200 milj. 1 400 milj.
Shaderenheter 1 024 st. 512 st. 480 st. 240 st.
Texturenheter 128 st. 64 st. 60 st. 80 st.
ROPs 96 st. 48 st. 48 st. 28 st.
Minnestyp GDDR5 GDDR5 GDDR5 GDDR3
Minnesmängd 3 072 MB 1 536 MB 1 536 MB 1 024 MB
Bussbredd 2 x 384-bit 384-bit 384-bit 512-bit
DirectX-stöd DX11 DX11 DX11 DX10
Max. effekt Mycket 244W 250W 183W

Exakt vilka nivåer NVIDIA lagt sina frekvenser och spänningar vid är ännu inte klart, men med tusentalet CUDA-kärnor blir det knappast brist på beräkningskraft och klockfrekvenser kan man alltid öka som användare. På det hela låter detta som ett vettigt och bra val av NVIDIA.

Med dubbla GF110 grafikkretsar kommer även en rejäl minnesbuffert. GeForce GTX 590 får totalt 3 072 MB grafikminne att jobba mot och med dubbla 384-bit minnesbussar lär bandbredden vara rejält tilltagen.

Spikad referensdesign med stor mittmonterad kylfläkt

Vi har ännu inga bilder att visa upp av kortet då NVIDIA håller hårt i tyglarna inför lanseringen av sitt nya flaggskepp. Men enligt säkra källor till NordicHardware är referensdesignen redan spikad och som väntat får grafikkortet en stor heltäckande kylare som krönts med en stor radialfläkt i mitten. Fläkten ska vara runt 90mm i diameter och grafikkortet i sig ska vara ganska likt GeForce GTX295 (generation 2) men troligtvis ännu något längre.

gtx590
Ett foto som läckte i slutet av förra året och som påståtts vara en tidig prototyp av GTX 590.

Lansering i februari med fokus på överaskningsmomentet

NVIDIA ska redan spikat lanseringen av GeForce GTX 590 till någon gång under februari. Exakt vilket datum är inte sagt och vad det verkar satsar det gröna lägret på en liknande lansering som med GeForce GTX 580, med andra ord lansera kortet så fort som möjligt för att inte bara överrumpla konkurrenten AMD utan även oss i media.

I dagsläget vet vi dock mer om GeForce GTX 590 än vad vi vet om Radeon HD 6990 ”Antilles” som med sina dubbla Cayman GPU-kretsar också väntas dyka upp under februari månad. NVIDIA han före AMD med sin nya prestandaserie i vintras, frågan är om man kan hinna före även med nästa generations dubbel-GPU grafikkort.

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Jacob HugossonHenrik BerntssonmitrixKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Förvånande att dom väljer gf110, skall bli intressant att se hur mycket dom måste klocka ner det för att få det under 300W. Frågan är oxå om det kommer bli kripplat av 1.5GB minne/kärna , har man ett dubbelt gf110 så det ju meningen att man skall köra höga upplösningar och då kan bristen på minne komma att spela in i resultaten.

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”Tempel”]Förvånande att dom väljer gf110, skall bli intressant att se hur mycket dom måste klocka ner det för att få det under 300W. Frågan är oxå om det kommer bli kripplat av 1.5GB minne/kärna , har man ett dubbelt gf110 så det ju meningen att man skall köra höga upplösningar och då kan bristen på minne komma att spela in i resultaten.[/quote]
Ja det kommer onekligen bli väldigt intressant hur de löser kylningen på detta kort 😀

Lär bli helt otroligt varmt oavsett hur de gör. Blir väl ett nytt gtx 295 Mars, som lider av överhettning och throttling i stockhastighet…

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Tempel”]Frågan är oxå om det kommer bli kripplat av 1.5GB minne/kärna , har man ett dubbelt gf110 så det ju meningen att man skall köra höga upplösningar och då kan bristen på minne komma att spela in i resultaten.[/quote]
Sist jag kollade hade GTX 580 just 1.5GB GDDR5-minne i standardutförande, så det lär ju inte funka mycket sämre än ett singelkort i alla fall.

Medlem
Calle2003

Går det köra tre skärmar på ett sådant här kort?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Calle2003″]Går det köra tre skärmar på ett sådant här kort?[/quote]
Borde gå med tanke på att det är 2 GPU:er i SLI.

Ser minst sagt intressant ut, förväntar mig rätt bra prestanda. Att GTX580 har 244W TDP är inte så farligt, kretskortet står för en hel del där också så det är inte bara den ensamma GPU:n som står för värmeutvecklingen och strömförbrukningen. Tror absolut Nvidia kommer klara att hålla sig inom 300W TDP utan att offra allt för mycket när det kommer till klockfrekvenser

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”Tempel”]Frågan är oxå om det kommer bli kripplat av 1.5GB minne/kärna , har man ett dubbelt gf110 så det ju meningen att man skall köra höga upplösningar och då kan bristen på minne komma att spela in i resultaten.[/quote]
Sist jag kollade hade GTX 580 just 1.5GB GDDR5-minne i standardutförande, så det lär ju inte funka mycket sämre än ett singelkort i alla fall.[/quote]
man får ju dubbla (ungefär om samma klock, tror mer på typ +60%-70%) prestandan men samma minne.

Nu är ju frågan om antilles blir snabbare. GTX590 lär ju vara stenhårt nedklockat

mitrix
Medlem
mitrix

Fast strömförbrukningen är väl oftast inte linjär med prestandan, de högpresterande högt klockade kretsarna är ofta de som läcker mest också. Halva förbrukningen kan förmodligen nås utan att behöva halvera frekvenserna om man säger som så.
Kombinera detta med att de kan handplocka de kretsar som läcker minst och därmed klarar sig på lägre spänning så borde det inte vara helt omöjligt att få två st på 300W utan att skruva ner dem allt för mycket!

Henrik Berntsson
Admin

det ska bli magiskt spännande att se prestandasiffror på det här 🙂 Kan nvidia sno prestandakronan från amd nu måntro?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”mitrix”]Fast strömförbrukningen är väl oftast inte linjär med prestandan, de högpresterande högt klockade kretsarna är ofta de som läcker mest också. Halva förbrukningen kan förmodligen nås utan att behöva halvera frekvenserna om man säger som så.Kombinera detta med att de kan handplocka de kretsar som läcker minst och därmed klarar sig på lägre spänning så borde det inte vara helt omöjligt att få två st på 300W utan att skruva ner dem allt för mycket![/quote]Stämmer bra, vilket är varför som exempel AMD:s processorer med 45W TDP inte har under hälften så höga klockfrekvenser som en processor på 95W TDP.… Läs hela »