NVIDIA har nu som väntat släppt ut sitt nya mellanklasskort GeForce GTX 550 Ti på marknaden. Grafikkortet som bygger kring tillverkarens GF116 GPU har några udda designlösningar och bjuder på en rejäl prestandaökning mot föregångaren GeForce GTS 450, men mot konkurrerande produkter från AMD ser prissättning ut att blir ett stort problem för nykomlingen.

NVIDIA har precis som vid lanseringen av GeForce GTS 450 varit ganska anonyma i sin marknadsföring och inte skeppat några egna testexemplar till media. Tillverkarens partners står för testexemplaren och den kanske mest spännande nyheten är att NVIDIA försett ett grafikkort med ojämn minnesbuss med en jämn minnesbuffert.

Till skillnad mot GeForce GTS 450 har GTX 550 Ti alla sina tre 64-bit minneskontroller aktiva vilket ger en total minnesbandbredd på 192-bit. Med tre minneskontroller landar minnesbufferten oftast på 768MB när man delar upp antalet chip jämt över minneskanalerna.

gf116mem

NVIDIA insåg med rätta att detta var snål tilltaget på dagens marknad och beslutade sig istället för att förse kortet med en asynkron minnesfördelning där en av minneskontrollerna helt enkelt har dubbelt så hög kapacitet. Något som kräver en del optimeringar i hur grafikkretsen pratar med sina minneskretsar då man nu inte kan fördela data jämt över minneskretsarna. Något NVIDIA:s egen CUDA-miljö inte är kapabel till i dagsläget.

550tispecs

GeForce GTX 550 Ti ser ut att hamna mellan GeForce GTS 450 och GTX 460 1GB rent prestandamässigt medan det konkurrerande Radeon HD 6850 verkar vara ett överlag snabbare och mer prisvärt alternativ. Positivt är dock att GF116 GPU:n verkar vara riktigt pigg vid överklockning där flera tillverkare nu lanserar modeller med 1 GHz GPU-frekvenser.

Med rätt prissättning kan GeForce GTX 550 Ti säkerligen hävda sig bra i sin viktklass men i nuläget ser man alltså ut att skjuta lite över målet med priser på drygt 1 400 kronor.

Här nedan finns några av de recensioner som publicerats av kortet idag;

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonMcKinleySwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Tråkigt att det presterade såhär. Var någon vecka sen man läste att den endast skulle få 192 shaders. Vilket innebar att den skulle baseras på GTS450 vilket den också gör. För högt pris med denna prestandan tyvärr. Hade hoppats på lite mer priskrig med detta kortet. Får bli ett HD6870,HD6950 2GB eller GTX560Ti för mig sen då.

McKinley
Medlem
McKinley

Att kalla detta för ett mellanklasskort med en prislapp på ca: 1400:- är nog inte rätt benämning. Målet var inte att hävda sig heller, snarare att fylla i prisluckan i sin portfölj.
För det priset tycker jag helt klart att GeForce GTX550 Ti gör ett ok jobb men hade jag haft en tight budget hade jag gjort som Swedish Berserk och valt ett 6850 istället.
Inget för mig dock som väntar på 6990 eller 590. 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

Kortet är tänkt som en konkurrent mot HD5770, men priset sätter det mycket närmare ett HD6850?

Kortet hade varit ett bra val om priset var något lägre men idag är fortfarande HD5770 eller HD6850 det bättre valet för pengarna.