Small preview imageDet har ryktats länge och väl om en tredje medlem i NVIDIA:s Fermi-familj. Nu har det dykt upp nya uppgifter om kortet som med namnet GeForce GTX 465 sägs bli en nerskalad modell av storebror GTX 470. Grafikkortet kommer att använda sig av samma GF100 GPU som tidigare kort, men med färre antal aktiva CUDA-kärnor och ett något dämpat minnessystem. NVIDIA har inte kommenterat de senaste ryktena men kortet sägs med en prislapp på runt 2 500 kronor vara en konkurrent till AMD Radeon HD 5830, ett ganska väntat scenario. 

NVIDIA tror att 352 CUDA-kärnor blir tillräckligt för att nå konkurrenskraftig prestanda och samtidigt har kortets minnesbuss bantats till 256-bit och 1024MB, från 320-bit och 1280MB hos GTX 470.


Enligt VR-Zone ska kortet presenteras under Computex som går av stapeln den 1 till 5 juni i Taiwan. Man insinuerar även att de saknade CUDA-kärnorna kan vara vara avstängda på mjukvarunivå vilket i teorin skulle göra det möjligt att aktivera demsamma i efterhand. Detta känns dock inte fullt så troligt i vår mening, men vi beklagar oss inte ifall så blir fallet.


Både namnet och antalet CUDA-processorer skiljer sig mot de senaste rapporterna vi hört men att vi snart kommer få se ett nytillskott i Fermi-familjen känns allt mer troligt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid