Small preview image

NVIDIA har nu lanserat sitt senaste dubbel-GPU grafikkort på marknaden och precis som med deras senaste modell, GeForce 9800GX2, använder sig deras nya kort av en såkallad sandwich-design. Man har mer eller mindre tagit två kretskort med vardera en grafikprocessorer och tryckt ihop dem med en saftig kylfläns emellan som pålägg. GeForce GTX 295 som kortet heter är det första i NVIDIAs GTX-serie som använder sig av de nytillverkade 55nm GT200 kretsarna. Genom krympningen från 65nm tekniken har kretsarna blivit tillräckligt små och mindre strömslukande strömsnåla nog att arbeta i par på samma kort.



NVIDIA har ett enda tydligt mål med GeForce GTX 295 och det är att peta ner ATI Radeon HD 4870X2 från prestandatronen. Även om NVIDIA haft marknadens snabbaste singel-GPU grafikkort i GeForce GTX 280 har AMD kunnat skryta med det snabbaste grafikkortet i form av HD4870X2 med sina dubbla RV770 kretsar.



GeForce GTX 295 vs. Radeon HD 4870X2


Grafikkretsarna som används på GeForce GTX 295 är en något hottad variant av GeForce GTX 260 med flera shader enheter men samma klockfrekvenser och minnesbuss. Det senare verkar också vara kortets största svaghet. Med en uppsjö av tillgängliga shader enheter, totalt 480 stycken, är det minnesbandbredden som saknas. AMD har GDDR5-minne att falla tillbaka på för Radeon HD 4870X2, men GeForce GTX 295 får det svårare vid extrema upplösningar och bildkvalitéinställningar.



NVIDIAs ”sandwich” design


Överlag verkar dock NVIDIA lyckats med sitt mål att utveckla ett kort som kan slå Radeon HD 4870X2 på fingrarna i de flesta tester. Men vilket kort som passar bäst i datorn verkar bero på vilka spel man gillar och de andra komponenterna man använder.


NVIDIAs lansering av GeForce GTX 295 är bara en så kallad papperslansering då vanliga konsumenter inte kommer hitta kort på marknaden förrän efter den 8 januari. Tills dess finns här nedan ett axplock av de förhandstittar som dykt upp;


:: HardOCP :: Firingsquad :: Bit-Tech :: PC Perspective :: Guru3D ::

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments