Än en gång ryktas Nvidia förbereda ännu en grafikkortsmodell för mellansegmentet: GTX 1660 Ti som tar Turing-arkitekturen och plockar bort RT-kärnorna som återfinns hos den ryktade modellens syskon.

När Nvidia lanserade sin senaste grafikarkitektur Turing förväntades den trio som ledde lanseringen, RTX 2070, 2080 och 2080 Ti, bli de enda modeller med stöd för raytracing i realtid. Detta tack vare de RT-kärnor som Nvidia huserat i dessa modellers grafikprocessorer. Resterande Turing-baserade grafikkort som skulle lanseras senare troddes bli utan denna funktion och således även prefixet ”RTX”.

Detta stämde dock inte helt då Nvidia kände att deras första Turing-baserade grafikkort för mellansegmentet var kraftfullt nog att erbjuda den krävande raytracing-tekniken och lanserade sedan Geforce RTX 2060.

Nu har rykten om en grafikkortsmodell liknande RTX 2060 utan RT-kärnor cirkulerat med jämna mellanrum. Det senaste från Videocardz vars källor ska ha talat om en grafikkortsmodell vid namn GTX 1660 Ti. Detta är inte första gången som denna påstådda grafikkortsmodell cirkulerar i rykten, men denna gång ska nya källor ha bekräftat dess existens.

Sett till specifikationer för modellen ska det handla om samma minnestyp, minnesmängd och minnesbuss som hos RTX 2060. Det vill säga 6 gigabyte (GB) GDDR6-minne på en 192-bit minnesbuss. Skillnaderna mellan modellerna ligger just i den tidigare nämnda avsaknaden på RT-kärnor hos`GTX 1660 Ti. Detta tillsammans med att den påstådda kommande modellen kommer utrustad med 1 536 CUDA-kärnor istället för de 1 920 CUDA-kärnor som återfinns hos RTX 2060.

Grafikprocessorn hos GTX 1660 Ti sägs bära namnet TU116. RTX 2060 bygger på TU106 som även återfinns hos RTX 2070. Dock framgår det inte om grafikprocessorerna skiljer sig på något annat vis än antalet CUDA-kärnor och RT-kärnor.

Videocardz nämner inte någon prislapp för den ryktade grafikkortsmodellen. Inte heller något lanseringsdatum har än så länge dykt upp i några rykten. Däremot förväntas GTX 1660 Ti att introduceras på marknaden i takt med att föregångaren GTX 1060 fasas ut. Förutsatt att ryktena stämmer och GTX 1660 Ti faktiskt existerar.

Som vanligt med obekräftad information och rykten rekommenderas det att denna tas med en nypa salt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Va? väntar har nu, har jag missat någonting här…

Under CES så bekraftades i stort sätt GTX 1160. Sedan har flera handlare redan råkat lista GTX 1160. Så det skulle komma ett GTX 1660 också eller är detta ett typo?