Nvidia laddar nu för den första publika testkörningen av sitt nya flaggskepp i nya GPU-familjen Pascal. Grafikkortet som av de flesta hittills kallats Geforce GTX 1080 börjar dyka upp i fraktmanifest och sägs premiärvisas på GPU Technology Conference nästa vecka.

Geforce GTX 1080 är på pappret ett logiskt namn för Nvidias nästa generations grafikkortsflaggskepp, en spirituell efterträdare till Geforce GTX 980. Det är samtidigt högst oklart om Nvidia väljer att hålla fast vid sin traditionella namngivning när man introducerar Pascal-arkitekturen som är en av de största GPU-lanseringarna på flera år för Nvidia. Tills Nvidia går ut med några officiella namn är det GTX 1080 vi använder för att presentera toppmodellen med Nvidias kommande GP104 GPU.

Nu säger nya rykten att Nvidia börjat skeppa dyra och påkostade kretsar, detaljerat i fraktmanifest på Zauba, vilket indikerar att man under GPU Technology Conference satsar på stort. Att Nvidia skulle premiärvisa Pascal-arkitekturen på sin egen GPU-konferens var ingen överraskning men att det nu kan inkludera företagets första flaggskepp är onekligen spännande nyheter.Nvidia_4way_SLI_Geforce_GTX

Fördubbling i prestanda per watt

Det är fortfarande endast spekulationer om Nvidias Demo-kretsar, som försäkrats för drygt 10 000 kronor stycket, är den fullskaliga modellen av Nvidias GP100 GPU eller den något mindre GP104. GP100 skulle innebära en riktig monsterkrets för att ta över efter Geforce GTX Titan X/980 Ti medan GP104 skulle bli efterträdare till just GTX 980/970.

Med tanke på förseningar i tillverkning och leveranser av HBM2-minne pekar det mesta på att Nvidia likt AMD satsar på sina prestandakretsar i första hand, parade med GDDR5 eller GDDR5X-minne. Det skulle betyda att GP104 och då kanske i form av Geforce GTX 1080 kan komma att visa framfötterna på GTC 2016 nästa vecka. Tillverkad med 16 nanometer finfet-teknik och ska leverera en fördubbling i prestanda per watt mot nuvarande generations grafikkort. Ganska anmärkningsvärt med tanke på Maxwell-arkitekturens effektiva GPU-arkitektur.

Bilder på kylarhölje för nya GTX 1×00-kort

Medan Nvidia ännu inte gjort några egna officiella uttalande om Pascal-seriens introduktion börjar det bli friskt om rykten kring den nya grafikkortsserien. Bland annat har det nyligen börjat cirkulera en bild på vad som sägs vara kylarhöljet för de två nya grafikkorten GTX 1080 resp. GTX 1070. Likt övriga uppgifter ska dessa samtidigt tas med en stor nypa salt.NVIDIA-GeForce-Pascal-Graphics-Cards

Den 4 april bör vi få veta mer om Nvidias nya grafikkortsfamilj Pascal som sägs lanseras till slutet av sommaren, ungefär i samma tidsperiod som AMD introducerar sin konkurrerande Polaris-arkitektur.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid