Geforce GTX 1080 tillkännages idag officiellt och med det även de första objektiva prestandatesterna och vi sammanställer intrycken och resultaten.

För dig som vill läsa mer om Nvidias nya Pascal-serie av Geforce-grafikkort och nya flaggskeppet Geforce GTX 1080 kan vi rekommendera vår tekniska genomgång av arkitekturen och grafikkorten i fråga. Där finns alla specifikationer och tekniska detaljer kring den nya 16-nanometertekniken och Nvidias GP104 GPU att finna för den som suktar efter alla detaljer.

PascalStor brist på grafikkort

Med det sagt kan NordicHardware av tråkiga skäl inte presentera några egna prestandaresultat från Nvidias nya flaggskepp. Likt flera andra stora medier världen över har NordicHardware, trots utlovat, inte fått något testexemplar inför lanseringen. Anledningen till detta är, enligt Nvidia själva, stora problem med tillgängligheten av deras första laddning av referenskort Founder’s Edition som påverkat ”massor av mediapartners” där blott två kort hittills hittat till Norden.

Det ger en minst sagt beklaglig situation inte bara för media utan i synnerhet konsumenter som inte har lika många objektiva tester och analyser att förlita sig på inför ett köp. I väntan på våra egna testresultat från vår för året nya GPU-testsvit har vi valt att sammanställa prestandatester från flera av våra kollegor för att försöka ge en initial bild av den prestanda som faktiskt levereras av Nvidias nya grafikkort.

Prestandasammanställning

Som Nvidias egna tester och förhandsvisningar av Geforce GTX 1080 är det ett extremt kompetent grafikkort som inte bara levererar mellan 20-40 procent högre prestanda än sina tidigare flaggskeppet GTX 980 Ti utan krossar sin namne GTX 980. Prestandaskillnaderna skiljer sig samtidigt från spel till spel och test till test men det råder inget tvivel om vem som är ny kung på prestandatoppen.

Prestanda per watt

Om den generella prestandan i Nvidias nya toppmodell är imponerande är det ingenting mot den prestanda per watt som Pascal kan leverera. Den nya 16 nanometers finfet-tekniken gör det möjligt för Geforce GTX 1080 att leverera prestanda som piskar allt på marknaden trots en förhållandevis försumbar effektutveckling. Grafikkortets TDP-värde spikas till 180 watt, att jämföra med det betydligt långsammare GTX Titan X och dess TDP-värde på 260 watt. För den som bryr sig om elräkningar och ett grönt leverne även i entusiastklassen är Nvidias Geforce GTX 1080 en revolution.

Geforce GTX 980 är fortfarande ett mindre strömhungrigt grafikkort men är också långt ifrån sin namne när det kommer till prestandagraferna. Du kan räkna med likvärdig energiförbrukning som GTX 980 men med 50 till 90 procent högre prestanda.

Överklockning

Nvidia har redan visat hur man nått klockfrekvenser över 2 100 megahertz med Geforce GTX 1080 och dess nya referenskylare. Mäkta imponerande och något som nu bekräftas där flera medier rapporterar om överklockningsresultat mot liknande nivåer men där inte alla lyckats ta sig förbi milstolpen 2 GHz.

Prestandavinsten genom överklockning ligger på 10-15 procent högre fps från ett kort som redan springer åttor kring konkurrenterna. Noterbart är samtidigt att Nvidias nya referenskylare som anses vara den bästa hittills från företaget, får kämpa med att hålla kortet svalt och tyst vid överklockning. Tredjepartstillverkare lär göra överklockning till en betydligt roligare historia.

Prisfrågan

Geforce GTX 1080 är prestandamässigt kanske inte en revolution men ser man till prestandaökningen, energieffektiviteten och funktionaliteten är Nvidias nya flaggskepp helt oåtkomlig. Grafikkortet sopar mattan med konkurrenterna och varken Nvidia själv eller AMD har något som med en ensam GPU kan leverera prestanda i närheten av GTX 1080.

Det är en guldsits för Nvidia

Det är en guldsits för Nvidia och det kommer, inte minst inledningsvis, märkas hos konsumenter. De svenska priserna på Geforce GTX 1080 Founder´s Edition, Nvidias nya referenskort, kommer med ett riktpris på 7 669 kronor inklusive moms. Det är en minst sagt stöddig summa för ett grafikkort, inte minst med tanke på att vi några veckor efter säljstart bör få se minst lika kapabla partnerkort för ungefär en tusenlapp mindre i pris.

Nvidia har ett unikt grafikkort på väg ut på marknaden och av våra egna erfarenheter samt rapporter från kanalen kommer det vara tillgängligheten som sätter försäljningsnivån – inte prislappen. Nvidia kan och kommer ta rikligt betalt för sitt nya flaggskepp. Prestandan är betydligt högre än hos Geforce GTX 980 Ti som också kostar runt elller drygt 7 000 kronor men räkna med rejäla prisfall på äldre GTX 900-serien inom kort.

Om de senaste ryktena om AMD:s planer stämmer kan Nvidia vara ensamma på entusiastmarknaden i sommar och kanske även längre än så. Rekommendationen är trots allt att vänta åtminstone tills Nvidias partnertillverkare sjösätter sina egna kort i juni månad även om man knappast kan missunna den som redan nu lägger ner en handpenning på Nvidias mäktia entusiastgrafikkort.

Läs även: Geforce GTX 1080 – Vi synar Nvidia Pascal i sömmarna

 Källa: Anandtech, PCPerspective, Guru3D, TechPowerUp

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid