Nvidias nya flaggskeppsgrafikkort är strömsnålt nog att drivas med bara en 8-pinskontakt – men det kan vara akilleshälen när kortet ska överklockas.

Med Pascal slår Nvidia ett stort slag för energieffektivitet, som tar ett rejält kliv framåt med den nya 16-nanometerstekniken från TSMC och som tillåter Nvidia att konstruera ett grafikkort som presterar bättre än föregående generation, trots en lägre effektförbrukning.

Strömförsörjningen – inte kylaren – som flaskhals

Flera av de tester som publicerats under gårdagen styrker faktumet att Geforce GTX 1080 är ett imponerande kraftfull kort, inte minst för sin effektförbrukning, men samtidigt väcks flera frågetecken gällande överklockningsresultaten. De flesta recensenter tycks ha svårigheter med att nå de 2 gigahertz som Nvidia utlovar vid överklockning, vilket väckt tidiga misstankar om att Nvidias referenskylare är boven i dramat.gtx_1080_connectorsTyska PCHG har undersäkt saken ytterligare, och påpekar att begränsningen snarare tycks ligga i kortets strömförsörjning. Referensversionen av Geforce GTX 1080 använder en ensam strömkontakt, och har ett TDP-värde på 180 watt – den maximala effektförbrukningen kan höjas av användaren till 120 procent av TDP-värdet under överklockning, vilket landar på 215 watt, vilket är i närheten av vad kan levereras via PCIe-platsen och den ensamma 8-pinskontakten (totalt 225 watt).

Founders Edition begränsas i hårdvaran

Medan bättre kylning rimligtvis kan hjälpa vid överklockning är det med andra ord inte där som Nvidias partnertillverkare kan behöva lägga mest krut när de lanserar sina egna varianter i sommar. Nvidias eget Founders Edition – det vill säga referensvarianten – tycks med andra ord vara fysiskt begränsat när det kommer till överklockningen, ett egendomligt designbeslut för ett kort som trots allt får ett högre riktpris.

De som på allvar vill pressa frekvenserna med det nya flaggskeppet bör snarare hålla utkik efter kort med utökad strömförsörjning, exempelvis med 8+6 pin eller dubbla 8-pinskontakter.

Huruvida vi kommer få se sådana kort i ett tidigt skede är fortfarande oklart, men mer detaljer om modeller med skräddarsydda kretskort bör dyka upp i större utsträckning lagom till Computex vid månadsskiftet.

Överklockningspotential
Hur viktigt är det för dig att ditt grafikkort kan överklockas mycket? Lämna gärna ett svar i kommentarsfältet!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Johan BAnton KarmehedPhilipspelgubbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jakob K
Medlem
Jakob K

Jag vill klocka så långt det går. Mer prestanda per krona är aldrig fel. Som alla vettiga personer får man vänta tills det finns kort med bättre kylning och mer strömförsörjning.

Philip Strömberg
Medlem

Men hardwarecanucks överklockade ju sitt kort till 2126Mhz så problemet kan väl inte vara där?

Anton Karmehed
Admin

Det är nog snarare undantaget som bekräftar regeln Philip. Vissa kort är alltid piggare än andra och det är möjligt att just deras kort har en mindre läckande GPU och alltså drar mindre ström vid höga frekvenser. Men det verkar vara ganska få som når dit och efter det verkar det vara en ganska hård vägg vad man kan se so far.

Johan B
Gäst
Johan B

så som Anton säger så klarar sig vissa bättre med mindre ström vid samma mhz än andra, mina 780ti klarar sig på bara 106% power vid ~1240mhz