Nvidias flaggskepp Geforce GTX 1080 når smått otroliga frekvenser med sin GP104 GPU. Nu avslöjas hemligheterna med Nvidias nya kretskort i avklädda bilder.

Nvidias introduktion av Geforce GTX 1080 avslöjade mindre detaljer än vissa hoppats men de inledande prestandasiffrorna samt grafikkortets hissnande överklockningspotential fick de flest att kippa efter andan.

I väntan på fullständiga recensioner av Nvidias nya grafikkort dyker det nu upp detaljerade bilder av ett avklätt Geforce GTX 1080-grafikkor som avslöjar Nvidias nya kretskortdesign.

Läs även: Nvidia spelar match utan varken motståndare eller domare (krönika)

Kretskortet som hyser den nya GP104-400 GPU:n som tillverkas med 16 nanometerteknik har även försetts med totalt åtta stycken GDDR5X-minneschip. Förutom totalt 8 gigabyte grafikminne har Nvidia även klämt in en spänningsdel på 5+1 faser, snäppet värre än de 4+1 som användes av Nvidia på GTX 980. Det är samtidigt två färre faser än de 6+2 som referenskortet av Geforce GTX 980 Ti försågs med. Själva spänningsdelen lär dock räcka gott och väl med en förhållandevis låg effektförbrukning på 180 watt samt en enligt Nvidia betydligt mer stabil spänning till GPU.

Kretskortet har endast en ensam 8-pins strömkontakt men det finns utrymme för ytterligare en kontakt ifall tredjepartstillverkare vill använda Nvidias kretskort men med en saftigare strömtillförsel.

Kan vara kompatibelt med GTX 900-kylare

Medan det är svårt att säga med 100 procent säkerhet verkar även monteringshålen för Nvidias nya kylare vara demsamma som på kretskorten för GTX 980 samt GTX 980 Ti. Vilket borde borga för vissa kompabilitet med GTX 900-seriens eftermarknadskylare. De nya GDDR5X-minneschipen samt den specifika spänningsdelen kan dock hamna i onåd hos heltäckande vattenblock och kylflänsar, även om detta i dagsläget endast är spekulationer.

Nvidia börjar sälja sin ”Founders Edition”-modell av Geforce GTX 1080 med en ny påkostad referenskylare den 27 maj. Prislappen landar på 699 dollar, motsvarande runt 7 000 kronor inklusive moms.

Nya bilder på SLI HB-bryggan

Nvidias nya SLI HB-brygga har nu även fångats på bild och med dubbla SLI-kontakter för vardera kort i en sammankoppling med två grafikkort ska den teoretiska bandbredden fördubblas. Om och hur mycket detta ger i faktiska prestandavinster eller minskade latenser är dock oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid