Geforce GTX 1080 Classified – vi klämmer på EVGA:s nya överklockningsmonster

EVGA skyltar med påkostade överklockningskort och modulära vattenkylningssystem

0

EVGA visar upp fyra olika modeller av GTX 1080 där hybridkylning och strömförsörjning för extrem överklockning står i fokus.

EVGA är en av Nvidias största partnertillverkare och det märks tydligt när man på Computex visar upp fyra olika modeller av GTX 1080. Utöver Founders Edition modellen visar EVGA upp tre grundmodeller med deras nya ACX 3.0 kylarelösning, där de två första grafikkorten kommer med standard Nvidia-klockfrekvenser, och det tredje med något högre klockfrekvenser från fabrik.

Strömförsörjning så det räcker och blir över

Strömförsörjningen är samma för samtliga tre kort och det är 5 fasers strömförsörjning som gäller. Det är först när vi kommer upp till modellen FTW Gaming ACX 3.0 som det börjar bli lite mer intressant. Kylarlösningen är aningen större med 100 millimeters fläktar, istället för 92 millimeter, klockfrekvensen har man inte spikat än men det blir något högre än för Superclocked modellen, och sist så dubblar man antalet faser till 10, från 5, för att öppna upp rejält för överklockade.

Sist ut från Nvidia är toppmodellen Classified ACX 3.0, som likt syskonet FTW Gaming kommer med en biffigare kylarlösning. Även här är inte klockfrekvenserna bestämda men en sak som EVGA redan nu går ut med är strömförsörjningen som landar på 14 faser. Nu återstår det bara att se vad grafikkretsen GP104 har att ge.

En försmak på GTX 1070 SC

I sidan om de nya Geforce GTX 1080-modellerna får vi även se en prototyp på EVGA:s Superclocked-modell av Geforce GTX 1070. Det här är dock kretsar som har lanserats hastigt av Nvidia, så exemplaret vi får se på Computex är inte helt färdigställt – till exempel står det fortfarande GTX 1080 istället för GTX 1070 på kylarens backplate.

GTX 1080 Hybrid kombinerar luft- och vätskekylning

EVGA visar även upp ett GTX 1080 med hybridkylaren Hydro, som förväntas komma ut senare i år, och en ny smart pryl med namnet Power Link, som förlänger och förflyttar strömförsörjningskontakterna från deras originalposition till baksidan av grafikkortet.

I samband med hybridkylningskorten visar EVGA nytt vattenkylningssysten, QRC, som är en modulär lösning som du kan kombinera med egna vattenkylningskomponenter. Vattenkylda grafikkort som GTX 1080 Hybrid kan kopplas samman med EVGA:s CPU-vattenblock, och systemet kan uppgraderas med valfri egen vattenkylningsradiator.

Lanseringar under sommaren

Geforce GTX 1080 Classified och GTX 1080 Hydro får ett riktpris på cirka 8 000 kronor, ett visst prispremium över såväl den ordinarie FTW-varianten som referensvarianten Founder’s Edition. Prissättningen är mer oklar för GTX 1070-modellerna, men lanseringen ska vara spikad till den 10 juni.

computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid