alt

Det var nu över tre månader sedan Nvidia för första gången släppte detaljerad information om sin nya grafikkortsarkitektur Fermi. Då var det med fokus på företagsmarknaden och hur Fermi-arkitekturen lämpade sig för allmänna beräkningsuppgifter där allt från 3D-rendering till superdatorer stod på menyn. Medan vi med dröms blick suttit och väntat på Nvidias nya spännande arkitektur har tillverkaren nu gjort en ny papperspresentation av Fermi, denna gång med inriktning på spel och gamers.

Till skillnad mot Nvidias presentation i september 2009 kommer dock dagens uppgifter inte bara med teoretiska uppgifter om prestanda, vi får faktiskt se en del indikationer på vad GeForce Fermi 100, toppmodellen i Nvidias GeForce-program, är kapabel till då tillverkaren som vi redan avslöjat visat upp några kortare prestandaresultat med sitt nya kort.

alt
GeForce Fermi 100

Nvidia fokuserade på att berätta mer om sin grafikkortsarkitektur och vi har nu betydligt mer detaljer kring vad som gör GeForce Fermi så kraftfullt. Grundliga genomgångar av kretsens arkitektur går att hitta på Anandtech och PC Perspective där vi tydligt ser att Nvidia tänkt om på flera sätt och satsat hårt mot högre bildkvalité med effektivare kantutjämning (32x CSAA), massvis med trianglar (PolyMorph engine för Tessellation) och en enorm kapacitet vad gäller antalet pixlar man kan trycka ut.

alt

Nvidia pratade även om Vision Surround och 3D Vision Surround där man med tre 1080p bildskärmar kan dra nytta av en Eyefinityliknande spelupplevelse. Med 120Hz skärmar finns även stöd för 3D men det krävs minst två GF100-kort för Nvidias Surround-teknik då korten själva endast har två bildutgångar.

Nvidia satsar inte bara på ren prestanda men man trycker på att GF100 ska vara betydligt snabbare än dagens GeForce GTX 285 kort, men även snabbare än AMDs ATI Radeon HD 5870 kort. Eftersom Nvidia inte vill prata om klockfrekvenser och priser är det svårt att säga exakt hur man kommer att stå sig och med en lansering under mars månad har AMD trots allt lite tid på sig att förbereda en egen motattack.

Nvidias GeForce Fermi har stora potential och huruvida man gjort rätt att satsa på en ny och avancerad arkitektur lär vi ganska snart bli varse.

Artiklar om GeForce Fermi 100:
AnandTech
Hot Hardware
TechPowerUp
PC Perspective
HardOCP
Sweclockers
Tom’s Hardware
Hardware Canucks

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments